Passat fosc

Ana va sostenir que la seva filla de 4 anys s'havia suïcidat

La dona no va arribar a declarar davant la policia per la mort de la seva filla, al caure per la finestra mentre estava a càrrec seu, perquè tenia una forta "excitació nerviosa"

42476418 60

42476418 60

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles

Es deia Ridelca i tenia 4 anys. El seu pare adoptiu, Miguel Ángel, un camioner que havia tret la seva mare, Ana, d'un club de la província de Burgos, la va trobar morta, al pati interior de l'edifici, el 10 de març de 1996. "Quan em vaig llevar, cap a dos quarts de vuit del matí, vaig treure el cap a l'habitació de les nenes i vaig veure que la gran no hi era. Vaig anar a l'habitació del costat i vaig veure la finestra oberta. Vaig treure el cap i vaig veure la meva filla estirada al pati", va explicar l'home als policies de Burgos que van anar a casa seva després que truqués al 091. Les investigacions van determinar que el cas havia sigut una mort accidental, que ara revisa la Guàrdia Civil després de descobrir la implicació de la mare en l'assassinat de Gabriel Cruz, a Almeria.

El pati per on va caure la nena.

Vint-i-dos anys enrere, a Burgos, Ana Quezada era una jove dominicana de 22 anys que havia sortit dels ambients nocturns castellans i havia aconseguit el permís de residència a Espanya després de casar-se el 1994 amb Miguel Ángel, que la va retirar i va adoptar les seves dues filles, Ridelca i Judit. El desembre del 1995, Ana va portar a Espanya la seva filla gran, que va arribar per Nadal. El pare adoptiu va afirmar a la policia després de la seva mort que la nena tenia un caràcter "una mica tímid, com si no s'hagués adaptat a la nova situació familiar". I va narrar un episodi inquietant: tres setmanes abans de la mort de la nena, la mare va anar a despertar-la per portar-la a l'escola i "la va trobar demaiada". El pare va explicar a la policia que llavors van portar la nena a Urgències, on la van auscultar i no van veure res estrany.

L'atestat policial

L'atestat policial d'aquella "mort per precipitació" des del setè pis al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO mostra que la petita Ridelca va estar a càrrec de la seva mare durant l'última nit de vida. El pare va explicar que ell se'n va anar a dormir el primer de la família, cap a dos quarts d'onze de la nit. La mare es va quedar desperta amb les dues filles. La policia no li va poder prendre declaració aleshores perquè tenia "una forta excitació nerviosa".

Notícies relacionades

La mare va sostenir després davant les seves amigues que la filla s'havia suïcidat i que era "somnàmbula". L'informe de la policia realitzat llavors recull que el cos de Ridelca estava en posició "decúbit supí, amb els braços i les cames flexionades". Portava posat un pijama blanc amb ratlles rosa. Al costat del cos sense vida hi havia un nino de "peluix de color blau i de tipus centpeus", segons l'informe policial. La finestra, de doble vidre, estava a 90 centímetres d'alçada. Al costat hi havia una tauleta blanca d'uns quaranta centímetres. Els investigadors no van veure res estrany en aquesta cambra de jocs ni a l'habitació on dormien les dues filles d'Ana Quezada. La petita, Judit, es va quedar des d'aleshores amb el pare espanyol, amb qui segueix vivint.

El 7 de març passat, en plena commoció per la desaparició de Gabriel Cruz a Las Hortichuelas (Almeria), una altra persona va trucar per telèfon a la policia de Palència. Va dir que era amiga d'Ana Quezada i va explicar que havia vist a la televisió la parella del pare del nen desaparegut i que havia reconegut "una antiga amiga anomenada Ana, de la República Dominicana". La dona va afegir que fa "uns 20 anys" totes dues van viure a Burgos, al mateix edifici. I va assegurar que una filla d'Ana "havia caigut de la finestra d'un setè pis mentre jugava i va morir". Aquesta veïna també va aportar la resposta de la mare quan li van preguntar pel que havia passat: "Ella va dir que a la República Dominicana és normal que els nens juguin als balcons".