Investigació dels Mossos

Detingut un home per l'assassinat de dos joves al pantà de Susqueda

Els Mossos també han arrestat el seu fill, de 26 anys, si bé creuen que Jordi Magentí Gamell va matar el Marc i la Paula en solitari

Aquest veí d'Anglès ja va ser condemnat el 2000 per assassinar la seva dona, la mare de l'altre detingut, amb una escopeta

Magentí ja va ser condemnat per matar la seva dona fa 21 anys. / periodico

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra no tenen "cap dubte" que l'autor del crim del pantà de Susqueda és Jordi Magentí Gamell, un veí d'Anglès (Girona) de 60 anys. Aquest dilluns, a primera hora del matí, els investigadors esperaven al costat de Can Cuixa, la casa familiar on resideix el sospitós, que sortís, d'hora, com fa tots els dies. Feia setmanes que el seguien de prop i avui ha arribat el moment de detenir-lo.

Així que Magentí ha sortit per la porta de la vivenda, els policies han baixat del cotxe i li han demanat que els acompanyés a la comissaria de Santa Coloma de Farners, on l'han informat que estava arrestat per assassinar el Marc (23 anys, d'Arenys de Munt) i la Paula (21 anys, de Cabrils), la parella que va desaparèixer el 24 d'agost passat. Poc després, una altra patrulla dels Mossos s'ha dirigit a Salt (Girona) i també han arrestat el fill de Magentí, de 26 anys. A les 13.00 hores, els Mossos han començat l'escorcoll de la casa de la mare de Magentí a Anglès, en presència del sospitós, i a les 20.00 hores, un equip d'investigadors ha entrat a la de Can Cuixa, al número 1 del carrer Nou, en què segueix vivint l'oncle de Magentí, a qui cuidava.  

Sota la lupa policial

Magentí va entrar en el radar dels Mossos perquè el seu Land Rover de color blanc va ser gravat per les càmeres de seguretat instal·lades a la presa del pantà de Susqueda. Va ser interrogat per primera vegada arran d'aquesta gravació però ell no només no va confessar, també va negar que fos a l'embassament a l'hora que es calcula que els dos joves van ser assassinats, cap a les quatre de la tarda del 24 d'agost, l'instant en què es perd el senyal dels telèfons mòbils del Marc i la Paula.

Aquest veí d'Anglès encaixava en el perfil que buscaven els Mossos per uns altres dos motius. El primer és que era una persona que tenia antecedents. El 1997, Magentí va assassinar la seva donaJosefina García. O Pepi, com la recorden a Anglès. La dona havia dit que el seu marit acabaria matant-la. Però fa 21 anys, aquells avisos no activaven cap alarma. Va passar el que havia anunciat la Pepi. Magentí, que es negava a acceptar el divorci amb la mare dels seus dos fills, la va matar amb una escopeta. Va disparar quatre vegades. L'últim tret el va disparar per rematar-la. Per aquell assassinat un jurat el va condemnar a 15 anys de presó. La sentència va acceptar com a atenuant un trastorn mental. Va complir 12 anys de reclusió i tres més de llibertat condicional.

El 2010, va tornar al poble i es va casar novament amb una dona colombiana. A aquest país planejava viatjar-hi els pròxims dies per instal·lar-s'hi definitivament. Els investigadors, que el seguien de prop, eren conscients que convenia arrestar-lo com més aviat millor perquè es disposava a abandonar Espanya.

Un pescador expert

El tercer factor que quadrava amb l'home que buscaven els Mossos té relació amb una afició: la pesca. Magentí era un pescador consumat. També caçava amb escopeta, ànecs en concret. Per a les dues aficions, el pantà de Susqueda era un lloc ideal i Magentí el freqüentava des de sempre. Els investigadors sabien que l'autor del crim havia de conèixer l'embassament, i els boscos que l'envolten, com el palmell de la mà.

L'assassí del Marc i de la Paula va enfonsar els cossos nus lligant-los una motxilla amb pedres i després es va desfer del cotxe de la parella, un Opel Zafira. Però els cadàvers i el vehicle van aparèixer en punts molt allunyats. Això significa que l'autor, després de matar-los i desfer-se dels cossos, es va posar al volant del cotxe -possiblement de nit- i va conduir per una pista rural pràcticament intransitable fins a un lloc que va escollir acuradament per dues raons: des d'allà era possible entrar a l'aigua conduint i en aquest lloc el pantà es tornava profund de manera sobtada, prou per empassar-se el monovolum completament. Un pescador com Magentí, que ja havia demostrat que era capaç de matar a sang freda, sabia les dues coses.

L'ara detingut, durant el judici per haver matat la seva dona / TVC

El fill, arrestat

L'intendent Toni Rodríguez, a càrrec de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, ha explicat a les 12.00 hores, davant de la comissaria de Santa Coloma, que tenien proves sòlides que permetrien acreditar l'autoria de Magentí. També ha anunciat que no es descartaven més detencions. Al cap de pocs minuts s'ha confirmat el segon arrest, el del fill de Magentí.

L'intendent ha repetit en diverses ocasions que no podien donar cap informació sobre un cas que segueix obert i sota secret de sumari. Sí que ha explicat que l'autor material del doble assassinat és Magentí i que el seu fill ha sigut arrestat en relació amb aquest crim. Fonts consultades per aquest diari han afegit que la detenció del fill també està connectada amb el tràfic de marihuana.

El fill de Magentí, de nom Jordi -com el pare-, tenia plantacions il·legals de marihuana. Anys enrere, durant una festa municipal a Anglès en què es van organitzar activitats davant de la casa de la seva àvia (la mare de Magentí), les plantes de marihuana que tenia a la terrassa havien arribat a tenir tanta alçada que no van passar desapercebudes entre els assistents. L'endemà, la policia local li va ordenar retirar-les. La comitiva judicial ha escorcollat aquesta casa durant tot el dia. 

Morts a trets 

Notícies relacionades

Magentí no coneixia el Marc i la Paula. Les autòpsies practicades als cadàvers van concloure que tots dos havien sigut assassinats per arma de foc, una pistola. És a dir, van morir com la Josefina, la seva dona. El Marc va rebre diversos trets al cos i la Paula un únic tret, al cap. Encara no ha transcendit per què els va matar. En l'arrest del fill, per tràfic de marihuana, s'hi podria amagar una explicació. Almenys així ho consideren alguns veïns que deixen anar que el pare anava molt a Susqueda "i no a pescar". 

El procediment meticulós d'un homicida que no va perdre la calma

Els investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra -els responsables de resoldre el doble crim de Susqueda- sabien que s'enfrontaven a un assassí meticulós. Els cossos del Marc i la Paula havien sigut trobats nus i carregant una motxilla que l'autor de la seva mort s'havia preocupat d'omplir amb pedres per assegurar-se que s'enfonsessin a les aigües de l'embassament. A l'interior de l'Opel Zafira de la parella, a més, hi va aparèixer una altra pedra, sobre l'accelerador, que també es va col·locar per garantir que avancés sense conductor fins que se submergís completament. Tot apuntava a un assassí capaç de mantenir la calma per embastar un pla que va seguir amb disciplina. Jordi Magentí no era la primera vegada que matava a sang freda. Tampoc semblava alterat durant el judici en què va relatar com ho va fer, obrint foc en quatre ocasions contra la seva dona. Fonts policials subratllen que aquest antecedent el podria haver ajudat a no perdre els nervis.