El perfil

"Magentí, l'assassí": a Anglès ningú volia parlar amb el detingut pel crim de Susqueda

Jordi Magentí Gamell és un home estrany, obsessiu i callat i amb molta traça en la pesca

Després de complir condemna per assassinar la seva dona, es va enamorar novament a Colòmbia, un país al qual volia tornar

zentauroepp42322650 jordi magent  gamell detenido el presunto asesino de los dos180226113818

zentauroepp42322650 jordi magent gamell detenido el presunto asesino de los dos180226113818

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"És un bon pescador, molt obcecat, dels que s'obsessionen", explica Lluís Ribas, que va dirigir durant 25 anys la Societat de Pesca Esportiva d’Anglès i Comarca (SPEAC), el club on Jordi Magentí Gamell, l'home detingut pel doble crim del pantà de Susqueda, es va inscriure per participar en les competicions de pesca esportiva de carpes. "Va guanyar alguna vegada", li reconeix. Magentí pescava i també caçava. Per a les dues coses, el pantà de Susqueda i els boscos que l'envolten, són el lloc indicat. 

Magentí sempre havia sigut un home callat, estrany. I després de matar amb una escopeta la seva dona, la mare dels seus fills el 1997, els veïns d'Anglès procuraven evitar-lo. Ja no tenia amics en aquest poble. Al sortir de la presó, va intentar tornar a la societat de pesca, però ningú l'hi volia. La caça tampoc la podia reprendre perquè, amb els seus antecedents, tenia prohibit treure's una altra vegada el permís d'armes. Va seguir pescant, en solitari. 

Empleat del tèxtil, fill de Can Cuixa

Al Jordi els veïns el coneixien pel cognom, Magentí. Alguns fins i tot feien la rima: "Magentí, assassí". També li deien pel malnom que rep la casa de la seva família, Can Cuixa, ubicada al número 1 del carrer Nou d'Anglès. Aquesta era la residència en què vivia actualment, amb el seu oncle, a qui cuidava. 

Magentí havia treballat tota la vida per a l'empresa tèxtil Antex, del mateix municipi. Després de complir 15 anys de presó per l'assassinat de la seva dona, el 2010, la fàbrica li va facilitar una jubilació anticipada per treure-se'l del damunt. Des d'aleshores, cobrava una pensió per invalidesa. Durant el judici amb jurat que es va celebrar a l'Audiència de Girona se li va reconèixer un trastorn de la personalitat que va funcionar com a atenuant de la condemna. Sense feina, i amb una pensió per a tota la vida, Magentí tenia tot el temps del món per pescar. I per viatjar.

Viatge a Colòmbia

En el seu compte de Facebook les fotografies comencen amb data del 2013. Ja hi apareix la seva dona actual, d'origen colombià. A aquest país hi va viatjar per conèixer-la. Es van casar i, amb una filla d'ella fruit d'una relació anterior, tots tres es van instal·lar a Anglès. No obstant, mare i filla no s'hi van quedar gaire temps. Al poble sospiten que elles sabien el passat de Magentí. El descobrissin o no, la relació entre Magentí i la colombiana no es va interrompre. Ell va seguir viatjant a Colòmbia. En realitat, al poble havia deixat dit que planejava instal·lar-s'hi definitivament. 

El fill de Magentí

El fill de Magentí, de 26 anys d'edat, és l'altre detingut per aquest doble crim. Als boscos que envolten Anglès, les plantacions clandestines de marihuana han proliferat els últims anys. Al poble no són pas pocs els veïns que sabien que el seu fill cultivava marihuana. N'havien vist créixer a la terrassa de la seva àvia, la mare de Magentí.  

Després que el seu pare matés la seva mare, el fill no va tallar la relació amb ell. Els veïns expliquen que de tant en tant veien el noi entrar a Can Cuixa. També expliquen que pare i fill anaven sovint a Susqueda. "Però no a pescar", afegeixen. Especulen que per allà hi deu haver alguna plantació de marihuana. Fonts pròximes a la investigació, consultades per aquest diari, confirmen que els veïns no van del tot desencaminats perquè la detenció del fill també té relació amb la marihuana. 

Poques paraules

Notícies relacionades

A la televisió de la cafeteria BJB aquesta tarda hi havia sintonitzat el 3/24, que emetia imatges del judici contra Magentí que es va celebrar l'any 2000. A fora estava nevant i els clients dividien l'atenció entre la tele, la partida de cartes i els primers flocs, per veure si quallaven. Quan ha sonat la veu de Magentí, explicant impassible com va assassinar la seva dona, els dubtes s'han dissipat i el bar ha emmudit: "Vaig disparar quatre vegades i ja no recordo res". Després de sentir-lo, un dels clients no s'ha mossegat la llengua: "fill de puta", ha remugat. 

En aquesta cafeteria, situada a uns 50 metres escassos de Can Cuixa, Magentí es prenia cada tarda, cap a les 17.00 hores, un cafè. Sempre s'asseia a la mateixa taula, sense companyia. Pagava i comprava un puro. Durant aquesta estona, mirava el diari o mirava la tele, en silenci. Magentí sempre ha sigut un home de poques paraules. A Anglès, a més, des que va assassinar la Josefina, ningú volia parlar amb ell.