el crim del pantà

L'assassí de Susqueda va disparar contra els dos joves

El criminal destaca per la seva meticulositat i els investigadors sospiten que coneix molt bé la zona

L'ús d'una arma de foc encaixa amb el relat d'un testimoni que va assegurar que havia sentit trets i crits

zentauroepp40296323 susqueda170926202544

zentauroepp40296323 susqueda170926202544 / Joan Castro ICONNA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'assassí de Susqueda va disparar contra els dos joves que van aparèixer morts i despullats dins del pantà. Els dos cossos que es van recuperar dimarts passat tenen orificis causats per l'impacte d'una bala. La dona va rebre un tret al cap, com va avançar EL PERIÓDICO. L'home, almenys un al tòrax, segons fonts consultades per aquest diari.

El cos de l'home té més orificis. Però l'avançat estat descomposició en què es troba el seu organisme no permet precisar si la resta de ferides van ser causades per una arma de foc o una arma blanca. Que fossin també trets reforçaria la versemblança del relat que va donar un home interrogat fa dies pels Mossos d’Esquadra.

Aquest veí de la zona va assegurar que havia sentit trets i crits a l'entorn d'una pedrera pròxima a la presa. Va descriure una seqüència de tres o quatre trets, un crit de desesperació i, a continuació, un últim tret. Quadraria amb l'anàlisi forense que l'assassí primer hauria tirotejat l'home i, després, hauria matat la dona. 

11 quilòmetres de camins tortuosos

La pedrera està a prop del lloc on van aparèixer els dos cossos. Però molt lluny del Coll de la Palomera, el punt en què va aparèixer el cotxe del Marc (23 anys, Arenys de Munt) i de la Paula (21 anys, Cabrils), les dues víctimes, encara sense identificar oficialment. La distància més curta per aigua entre els dos punts és d'uns tres quilòmetres. I hi ha diverses colzades entre ells. De manera que és poc probable que els cossos recorreguessin aquesta distància impulsats per l'aigua, que a més es mou en el sentit contrari. 

A partir de la pedrera, l'estat del camí que envolta l'embassament empitjora notablement. Tant, que cada vegada resulta més difícil de creure que dos joves com ells, que no coneixien gaire bé el terreny, s'atrevissin a transitar aquesta ruta amb el seu Opel Zafira fins al lloc on va ser localitzat el cotxe. Una hipòtesi que casaria amb el relat del testimoni és que el criminal portés el cotxe des del lloc de l'homicidi fins on va ser trobat.  

La investigació del crim indica que els Mossos busquen un sospitós capaç d'actuar amb el cap fred després d'assassinar dos joves. Perquè va treballar intensament per esborrar totes les pistes, començant per desfer-se dels cossos. Els va enfonsar al pantà carregant-los amb una motxilla que contenia la roba de les víctimes i una pedra pesant. El cadàver del Marc va ser trobat amb la motxilla enredada entre els seus braços. El que carregava la Paula segueix sense aparèixer. 

Una altra característica que imaginen els Mossos sobre l'assassí és que ha de ser algú que es coneix molt bé l'indret. Si va optar per desfer-se de l'Opel Zafira triant un camí tan tortuós com el que connecta la pedrera amb el Coll de la Palomera ho va fer perquè sabia que hi havia un accés fins a l'aigua. Potser també sabia que les aigües d'aquesta platja, al cap de pocs metres, es tornen profundes de sobte. Per això en va tenir prou col·locant una pedra sobre l'accelerador per donar-li un impuls al vehicle i aconseguir que el pantà se l'empassés completament. Va aparèixer a set metres de profunditat. El dibuix que van deixar les rodes a terra, no obstant, acabaria cridant l'atenció de la policia catalana.  

Notícies relacionades

Els investigadors compten amb les gravacions que van enregistrar algunes càmeres de seguretat instal·lades al pantà. També han rastrejat el senyal dels telèfons mòbils dels joves, que es perden durant el mateix matí del dia 24, al cap de poc d'arribar a l'embassament després de prendre alguna cosa al bar La Parada, del Pasteral. Els dos dispositius segueixen sense aparèixer, a diferència de la resta de pertinences de la parella. Un detall que indica que l'homicida potser es va prendre la molèstia de destruir-los, conscient que els telèfons resulten d'una gran ajuda per geolocalitzar persones desaparegudes.  

L'autor --o potser autors-- es va estar molta estona esborrant totes les pistes del crim. Per desfer-se dels cadàvers i del vehicle devia necessitar diverses hores. Es desconeix, així mateix, com va fugir després d'enfonsar el cotxe. Potser va arribar a l'altra riba amb el caiac, que va aparèixer mig enfonsat al costat oposat del pantà, on podria haver tingut el seu vehicle. O potser va marxar a peu. O al cotxe d'un còmplice. I el caiac va travessar l'embassament buit, arrossegat pel corrent.