Drama al mar

Almenys 20 immigrants moren ofegats a Melilla

Viatjaven en una pastera en què anaven en total 47 immigrants, segons l'activista Helena Maleno

Almenys una vintena de cadàvers rescatats davant del Marroc. / SOS MEDITERRANEO / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. C.

La Guàrdia Civil ha reprès aquest diumenge amb mitjans aeris i marítims la recerca a la zona on ahir van ser localitzats per un ferri de passatgers una vintena de cadàvers d'immigrants d'origen subsaharià, a unes quatre o cinc milles de Melilla, davant del cap Tres Forcas i ja en aigües territorials del Marroc.

Fonts de la Delegació del Govern a Melilla han informat que el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) i l'helicòpter del cos han sortit al fer-se de dia de les seves bases a la ciutat autònoma per participar en el dispositiu de recerca en suport a les patrulleres marroquines.

Segons ha informat a Twitter Helena Maleno, l'activista de l'oenagé Caminant Fronteres, es tracta de 21 persones mortes que viatjaven en una pastera amb destí a Melilla, en què anaven en total 47 immigrants. Es desconeix quan podrien haver sortit de la costa i quant temps han estat a l'aigua en condicions meteorològiques adverses. La setmana passada, la ciutat autònoma va estar diversos dies en alerta groga per un temporal de vent i fenòmens costaners, amb ratxes de fins a 80 quilòmetres per hora i onades de més de tres metres, a més de baixes temperatures. 

"De moment no es confirmen supervivents", ha apuntat Maleno a la mateixa xarxa, on ha qualificat el que ha passat de tragèdia i ha donat el condol a les famílies dels immigrants morts, originaris de Mali, Guinea Conakry i la Costa d'Ivori, segons ha pogut verificar la cooperant.

Els cadàvers dels immigrants van ser vistos aquest dissabte pel vaixell Sorolla, de la companyia Trasmediterránea, en què viatjaven un centenar de passatgers, poc després de sortir del port de la ciutat autònoma rumb a Almeria a les tres de la tarda, segons han confirmat des de la naviliera. Cap a les 15.20 hores, i quan havien navegat a penes quatre milles, la tripulació del ferri va veure des del pont de comandament una armilla salvavides flotant al mar. S'hi van acostar com en altres ocasions per veure si es podia rescatar el supervivent, però el que es van trobar va ser un escenari dantesc amb una vintena de cossos flotant al mar. Tots ells pertanyents a subsaharians. El capità del vaixell va donar avís a Salvament Marítim i es va activar un protocol d'actuació, en què va participar el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS). 

El ferri va estar a la zona uns 40 minuts abalisant-la i esperant l'arribada de l'embarcació de Salvament. Una vegada a la zona on van ser localitzats els cadàvers, la Guàrdia Civil també va prestar col·laboració a les patrulleres marroquines, que van anar a la zona al tractar-se d'aigües de la seva competència. Han sigut les autoritats del Marroc les que s'han fet càrrec dels cossos.

Notícies relacionades

Fonts de la Delegació del Govern han explicat que a causa dels corrents i el mal estat del mar, les autoritats dels dos països van determinar la necessitat de rastrejar la zona de forma més àmplia, i per això dues embarcacions del GEAS van seguir cooperant en la localització dels cossos en un dispositiu que es va allargar fins a la nit.

Quan el GEAS de la Guàrdia Civil ja tornava a la seva base a Melilla, va veure el cos d'un altre home subsaharià flotant. Els agents el van treure del mar i el van traslladar fins a la ciutat autònoma.

Temes:

Melilla