La lluita per la visibilització del col·lectiu LGTBI

Guillem, el primer home trans que dona la cara com a regidor

Dijous prendrà possessió del càrrec al valencià Ajuntament de Paiporta

Ha rebut pressions per no fer el pas però espera ser un referent per a altres joves trans

zentauroepp41746215 valencia 23 1 2018 sociedad guillermo montero concejal tra180123121800 / Miguel Lorenzo

zentauroepp41746215 valencia 23 1 2018 sociedad  guillermo montero  concejal tra180123121800
zentauroepp41746217 valencia 23 1 2018 sociedad  guillermo montero  concejal tra180123121837

/

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Guillem Montoro té 22 anys i dijous es convertirà en regidor a la localitat valenciana de Paiporta. Seria només un més dels més de 600 mil regidors que s'han elegit a Espanya des de la restauració de la democràcia si no fos pel fet que va néixer dona, ara és home i ho diu. En això és únic. “Ningú ha d'imposar qui ets”, ha ressaltat.

“Encara que molts considerin que és normal, aquest nomenament suposa un abans i un després en la política valenciana i nacional ja que soc el primer home regidor transsexual visible de l'Estat espanyol”, ha presumit a la sala de premsa petita però abarrotada del consistori. I ha promès donar guerra. “Aquí està la resistència trans”, ha anunciat.

Abans que ell Manuela Trasobares va ser regidora a la localitat castellonenca de Geldo després de seguir el camí invers i el mateix Montoro diu que a les Canàries també hi va haver un home trans que va ser regidor fa tres legislatures però només ho va reconèixer refugiat en les seves sigles i amb una foto d'esquena.

Guillem no, ell ha donat la cara en una exitosa convocatòria que reforça els motius que el van animar a fer aquest pas. “El meu nomenament i aquest exercici de visibilitat és tan necessari perquè les realitats trans encara necessiten ser verbalitzades”, ha explicat. I ho ha començat a fer per una cosa senzilla però encara poc assumida. “La transsexualitat no és cap malaltia”, ha recordat.

“S'ha de lluitar contra l'estigma i els estereotips perquè les persones trans també som ciutadans i necessitem inclusió, som persones corrents, amb estudis i família, som com qualsevol altra persona, no som menys”, ha recordat.

Pressions per no mostrar-se

Montoro ha explicat que des que fa uns dies es va anunciar el seu nomenament i la seva condició de trans ha rebut insults i pressions. “Encara que pensem que tot està fet seguim patint actes de transfòbia constants. Un mer exemple són els comentaris que he rebut en els últims dies en què m'han dit ‘ser antinatura’ i ‘ no normal’, com si fóssim ciutadans de segona”, ha retret.

També ha revelat que hi ha qui li ha demanat “que mantingués la meva identitat en l'àmbit privat” i ha assegurat que “se segueix pensant que la transsexualitat és una cosa per avergonyir-se, que lesbianes, gais i bisexuals hem de mantenir en l'àmbit privat la nostra identitat com si l'heterocentrisme imperant no fos una ostentació de l'heterosexualitat”.

Al seu costat l'alcaldessa Isabel Martín assenyalava que encara que ells han assumit l'entrada de Montoro en l'equip de govern amb normalitat per ser “un company més”, la “repercussió” que ha tingut “demostra que queda molt per avançar per normalitzar una situació que és normal”.

Ser referent per a joves trans

L'imminent regidor de Compromís se sap únic però aspira a deixar de ser-ho. “El meu nomenament hauria de servir perquè hi hagi més referents en la societat espanyola, que els joves que no veuen sortides, que tenen por, vegin una persona visible en un lloc de responsabilitat i s'adonin que no passa res, que s'ha de seguir endavant i que hi ha un futur”, apunta

Montoro recalca la necessitat que tenen els joves LGTBI de “referents visibles per saber que no estan sols”. Perquè, segons explica, dels assetjats per diferents motius ells són els que més aïllats poden quedar-se i posa com a exemple Alan, l'adolescent que es va suïcidar a Barcelona fa uns anys.

Notícies relacionades

“Un noi o una noia que pateix assetjament per tenir sobrepès pot anar a casa seva i explicar-ho, també si és d'una ètnia diferent, però si és per ser lesbiana, gai, transsexual o bisexual el més probable és que ho hagi de patir en soledat, perquè segurament no ho podrà explicar a casa perquè no ho saben”, recorda.

Entre els seus referents, Montoro ha tingut un especial reconeixement per a l'ara diputada socialista a l'Assemblea de Madrid Carla Antonelli i al seu costat José de Lamo, director de l'Agència Valenciana d'Igualtat a la Diversitat, ha augurat que ell mateix ho serà per a altres. “Donarà cobertura a altres històries com la seva, propiciarà que moltes persones trans puguin somiar més”, ha avançat.