Operació policial

Cocaïna sota terra, un mètode de narcos colombians que ha arribat a Espanya

La Policia incauta 1,2 tones de droga a Granada i Guipúscoa

Estava dedicada al tràfic internacional de droga. / POLICIA NACIONAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha incautat 1,2 tones de cocaïna al desarticular una organització criminal establerta al Regne Unit i a Espanya, que utilitzava un recinte a Zarautz (Guipúscoa) on s'amagava la droga en un zulo, un mètode "excepcional a Espanya" que recorda "mètodes dels càrtels colombians". Així ho han explicat aquest divendres el comissari de la Policia Nacional Eugenio Pereiro i Blas García, el responsable de l'operatiu que ha permès aquesta incautació de cocaïna, que suposa una de les partides intervingudes en territori espanyol més grans.

Aquesta operació, en què la investigació va començar el 2016, s'ha saldat amb cinc detinguts, tres britànics i dos espanyols, i ha desarticulat l'organització internacional, una de les més actives d'Europa, que s'encarregava del tràfic d'aquesta mercaderia per països europeus. La xarxa, establerta entre el Regne Unit i Espanya, s'organitzava amb camioners professionals per al transport de la droga, que anava amagada entre mercaderia legal "per donar una aparença de normalitat" a les rutes de transport.

Operació d'"alt cost"

Més de 27 vehicles i 60 funcionaris policials van participar en aquesta "operació d'alt cost", en què van seguir la pista a un dels integrants, un camioner britànic, en la seva ruta des de França i per diferents municipis de la costa valenciana fins a Almuñécar (Granada).

Allà va fer una descàrrega en un magatzem on els investigadors van trobar 531 quilograms de cocaïna repartits en paquets amb taques de fang i signes d'humitat.

Aquesta pista va fer que, en la següent parada del camioner en una finca rural de Zarautz (Guipúscoa), zona de càrrega de la mercaderia, els funcionaris busquessin la mercaderia sota terra.

Amb ajuda d'una excavadora, van trobar dos dipòsits enterrats on a l'interior hi havia 678 quilograms de cocaïna repartits en paquets idèntics als trobats al magatzem d'Almuñécar.

En total, en els dos registres els investigadors van incautar més de 1.200 quilos de cocaïna, que, per quilos, haurien generat un benefici d'uns 40 milions d'euros i, repartits en dosis, de fins a 120 milions d'euros.

A més, en els registres d'Almuñécar i Zarautz també es van intervenir 6.000 euros en efectiu, 35 cartutxos, 4 bàscules de gran pesada i, a la finca guipuscoana, una plantació interior de marihuana.

Pugen les incautacions

Notícies relacionades

Segons els responsables de l'operatiu, la cocaïna confiscada podria venir des del Regne Unit procedent de Bolívia, segons estimen pel logo present als paquets, i el destí seria la seva distribució per Espanya i altres països d'Europa.

Aquestes mateixes fonts han explicat que s'estan incrementant les incautacions de cocaïna, i des de començament d'any la Policia Nacional n'ha confiscat 30 tones en diferents operacions a Espanya a terra, en alta mar i en aeroports espanyols.