l'amenaça terrorista

¿Qui és el gihadista que apareix al vídeo de l'Estat Islàmic?

Respon al nom de Mohammad Iassín Ahram Pérez i és nascut a Còrdova fa 22 anys

Estat Islàmic amenaça amb més atemptats a Espanya / periodico

1
Es llegeix en minuts

El membre d'Estat Islàmic (EI) que amenaça els espanyols amb "venjar la vostra matança" (en referència a la Inquisició) en un vídeo difós aquest dimecres és nascut a Còrdova (Andalusia). En el clip, en què apareix amb una frondosa barba i a cara descoberta, és identificat com a Al Qurtubí ('el Cordovès'). 'El País' informa, citant fonts policials, que el gihadista respon al nom de Mohammad Iassín Ahram Pérez. Aquest membre de l'EI, de 22 anys, és fill d'una malaguenya de 41 anys, Tomasa Pérez, i d'un marroquí de 42, Abdul·lah Ahram, aquest últim implicat en diverses xarxes gihadistes, per la qual cosa actualment compleix condemna a Tànger (Marroc).

El pare del gihadista protagonista del vídeo, Abdul·lah Ahram, nascut a Tetuan i conegut com a Abu Iassín 'l'Andalusí', va ser detingut amb dos dels seus germans el 2009 per traficar amb droga i cotxes per finançar les seves activitats terroristes, com va explicar al seu dia EL PERIÓDICO. En la mateixa operació també es va detenir dos germans d'Abu Iassín. Feia menys d'un any que havia sortit de la presó després de ser detingut i jutjat per pertànyer a una de les principals xarxes de terroristes desmantellades al Marroc, la d'Ansar el Mehdi.

Notícies relacionades

'El Cordovès' és el gran dels sis fills de la parella. 'El Mundo' va explicar en un article publicat el 2014 que Tomasa Pérez, filla d'un constructor d'èxit a qui "mai no li ha faltat de res", va conèixer Abu Iassín als 17 anys i la cosa es va torçar. El mateix diari apuntava que com a mínim dos dels seus fills també estarien combatent amb l'Estat Islàmic. I és que el desembre del 2014 Tomasa, amb el seu marit a la presó, se'n va anar a viure a Síria per unir-se al Califat, segons va informar llavors 'El Mundo'. 

En el vídeo difós aquest dimecres, gairebé una setmana després dels atemptats a Catalunya, l'organització terrorista demana a "Al·là" que accepti els "germans que han portat a terme la conquista de Barcelona". Apareixen dos gihadistes parlant en espanyol; 'El Cordovès', vestit amb roba militar, i un altre terrorista, amb passamuntanyes i amb un rifle penjat de l'espatlla.