TRES ARRESTATS I CINC ABATUTS

El terrorista fugit podria ser l'autor de la matança de la Rambla

Younes Abouyaaqqub, de 22 anys i veí de Ripoll, es l'únic que segueix en recerca i captura

Els altres tres sospitosos identificats van ser abatuts a Cambrils

zentauroepp39728658 los cuatro detenidos por los atentados170818171254

zentauroepp39728658 los cuatro detenidos por los atentados170818171254

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero/ Guillem Sánchez / J. G. Albalat / Barcelona

Younes Abouyaaqqub, de 22 anys i veí de Ripoll, és l'únic terrorista identificat pels Mossos d'Esquadra, sospitós de participar en els atemptats de Barcelona i Cambrils, que segueix fugit.

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha explicat que hi ha la possibilitat que aquest home sigui l'autor material de l'atropellament mortal de la Rambla. En sentit contrari, el cap de la policia catalana pràcticament ha descartat que el conductor homicida de Barcelona fos abatut a Cambrils perquè cada vegada sembla menys probable que pogués unir-se al grup de 5 terroristes que van atacar aquesta ciutat a la 01.00, sis hores després.

D'aquesta manera, si Abouyaaqqub resultés no ser tampoc el conductor homicida, atès que els Mossos mantenen que desconeixen encara l'autoria d'aquest atemptat, això implicaria que hi ha un segon terrorista fugit i desconegut.

Terroristes identificats i abatuts

Els altres tres noms dels integrants de la cèl·lula que han transcendit són els de Moussa Oukabir, el jove de 17 anys de Ripoll, buscat al prinicipi com a possible autor de l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, el de Said Aallaa i de Mohamed Hychami. Aquests tres últims han estat abatuts a Cambrils.

Said Aallaa, nascut a Naour (Marroc) el 25 d'agost de 1998. Té nacionalitat marroquina i resideix a Ribes de Freser. Mohamed Hychami, nascut el dia 15 de gener de 1993 a Mrirt (Marroc), té nacionalitat marroquina. Resideix a Ripoll.

Els detinguts

Quatre persones han sigut detingudes fins al moment pels Mossos d'Esquadra per la seva suposada relació amb els atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils, així com amb l'explosió d'una vivenda a Alcanar dimecres a última hora. A més, la policia catalana ha abatut, la matinada passada, els cinc presumptes terroristes que ocupaven la furgoneta que va irrompre al passeig marítim de Cambrils.

El primer, Driss Oukabir, de 28 anys i nacionalitat marroquina, va ser arrestat aquest mateix dijous a Ripoll als voltants de la comissaria després de ser identificat per una patrulla de seguretat ciutadana. Segons algunes informacions, es va utilitzar la seva documentació per llogar, a l'empresa Telefurgo a Santa Perpètua de la Mogoda, la furgoneta amb la qual es va perpetrar la matança de Barcelona. Amb número d'indentitat d'estranger (NIE) des de l'any 2000, va passar un mes a la presó de Figueres el 2012 com a pres preventiu per un suposat delicte d'abusos sexuals.

Driss Oukabir és germà de Moussa Oukabir, de 17 anys, a qui els Mossos busquen com el suposat conductor de la furgoneta que va atropellar centenars de persones a la Rambla, fet que va provocar 13 morts i un centenar de ferits. Moussa també resideix a Ripoll i s'hauria radicalitzat en els últims mesos. Moussa, que complirà 18 anys a l'octubre, no compta amb antecedents i té NIE des del 2005. Fins ara vivia amb els seus pares, cap amb antecedents, a Ripoll. La família feia anys que estava instal·lada al municipi, segons les citades fonts.

Fonts oficials marroquines que han demanat l'anonimat citades per l'agència Efe, han explicat que Driss i Moussa estan registrats al consolat marroquí de Girona.

Explosió a Alcanar

Els Mossos també van arrestar a Alcanar (Montsià) un ciutadà de Melilla ferit en l'explosió d'una casa al descobrir la connexió d'aquest succés amb l'atemptat de Barcelona. Trapero va explicar que els inquilins de la vivenda afectada preparaven explosius amb diverses bombones de butà. El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha afirmat aquest divendres, en declaracions a la cadena SER, que aquesta persona podria haver llogat una de les furgonetes vinculades amb els atacs.

Així mateix, aquest divendres, ha sigut detingut un altre home a Ripoll per la seva presumpta vinculació amb els atacs. És un marroquí de 30 anys i amic de Driss Oukabir. Els Mossos han desplegat a primera hora del matí un dispositiu en aquest municipi gironí, en què participa també la Guàrdia Civil, amb diferents registres en domicilis sospitosos.

Els Mossos han informat, a les 13.42 hores, d'un quart detingut, també a Ripoll, per la seva relació "amb els fets registrats en les últimes hores" a Cambrils i Barcelona.

Sense antecedents per terrorisme

Notícies relacionades

Fonts de l'Audiència Nacional ha assegurat que segons les investigacions policials no sembla que els gihadistes de Barcelona i Cambrils tinguessin antecedents que els vinculessin amb el terrorisme. A la vegada, han negat que es tracti de l'actuació de llops solitaris, sinó que es creu que és l'acció d'una cèl·lula terrorista establerta a Catalunya "planificada i organitzada".

Segueix en directe les últimes informacions sobre l'atemptat