fenomen astronòmic

Els viatgers de l'eclipsi

Milions de turistes, molts d'espanyols, viatgen als EUA per veure el 21 d'agost com la Lluna oculta totalment el Sol

zentauroepp39656689 barcelona   12 08 2017    sociedad     el grupo de viajeros 170815171905

zentauroepp39656689 barcelona 12 08 2017 sociedad el grupo de viajeros 170815171905 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez / Barcelona

La primera vegada que Albert Solsona va viatjar per veure un eclipsi solar en directe tenia 20 anys menys que ara i mai havia passat tant de fred. «Va ser a Mongòlia, en ple mes de febrer. Quan la Lluna va ocultar el Sol la temperatura va caure fins a 25 graus sota zero», recorda. L’espectacle el va impressionar tant que des d’aquell 1997 no ha deixat passar una oportunitat per repetir-ho. Ha estat a Líbia, a Kenya, a Sibèria, a la Xina, a Indonèsia. «Hem recorregut mig món mirant al cel», fa broma Dolors Sabaté, la seva dona.

Dissabte passat, l’Albert i la Dolors van formar part de l’expedició d’aficionats de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell que va sortir cap als Estats Units per veure el que, segons totes les previsions, serà l’eclipsi solar total més vist de la història. El fenomen es produirà el pròxim 21 d’agost –començarà a ser visible cap a les nou del matí a l’oest– i recorrerà de costa a costa tot el país nord-americà. Serà retransmès en directe per centenars de televisions i canals d’internet. 

Només a la franja en què es podrà apreciar l’eclipsi total, en un tram de 115 quilòmetres d’ample entre Oregon i Carolina del Sud, hi viuen més de 12 milions de persones, «però com que també es podrà veure parcialment des de tot el país i part del Canadà podríem dir que seran uns 300 milions els que l’observaran sense moure’s de casa», assenyala Àngel Massallé, expresident de l’agrupació sabadellenca i actualment responsable de l’organització dels viatges de l’entitat. 

DE 7 A 12 MILIONS DE TURISTES / A aquesta xifra caldrà sumar-hi els centenars de milers de turistes astronòmics que aquests dies s’estan desplaçant fins allà des de tot el món. Algunes agències calculen que podrien ser entre 7 i 12 milions els visitants que viatgin aquest mes als Estats Units només per veure l’eclipsi. Encara que la majoria aprofita, de passada, per fer turisme per altres llocs del país. «Només a Nashville, que és una de les ciutats grans de la franja de l’eclipsi total, hi ha preparada una festa d’observació multitudinària», assenyala Solsona.

    «És impressionant la quantitat de gent que arriba a moure l’astronomia», exclama aquest aficionat de Sabadell, que és propietari de l’agència de viatges Vallès Tours. «Gairebé cada any es produeix un eclipsi en algun lloc del món, i excepte quan el punt d’observació cau a sobre d’un oceà, gairebé sempre s’organitzen viatges per anar a veure’ls», detalla.

DE LA SABANA AL DESERT DEL GOBI / Al viatger que persegueix eclipsis (també el d’aurores boreals) no li importen les condicions del viatge. «Encara que hagi de dormir uns dies a terra», indica Solsona. «Hi ha vegades que ens hem trobat que les coordenades del millor punt d’observació queien en llocs recòndits, en un lloc enmig del no-res de la sabana africana o al desert del Gobi, però és igual, hi hem anat», afegeix Massallé, que insisteix que «sempre, sempre s’han de portar ulleres especials, per protegir els ulls».

Els que participen en aquesta mena d’activitats «no són simples voyeurs, no. Són autèntics entesos, aficionats amb interessos molt definits», subratlla Àlex Póo, de l’agència de viatges Tuareg de Barcelona. Se’ls coneix, diu, «com a umbròfils o caçadors d’ombres, shadow-chasers en anglès». «I aquesta vegada, al coincidir amb les vacances, molts han convençut les seves parelles, famílies i altres afins per anar tots als Estats Units», explica.

OPORTUNITAT EDUCATIVA / En aquesta ocasió, les condicions acompanyen. «Des del punt de vista científic aquest serà un eclipsi normalet, com qualsevol altre eclipsi solar total, ni més ni menys, però si està despertant tanta expectació és perquè els americans han fet molt bé allò que millor saben fer: li han tret el màxim profit, aprofitant que es produirà en una època en què molta gent està de vacances», constata Miquel Serra, director de l’Observatori Astronòmic del Teide. 

També ell viatja d’aquí uns dies cap als Estats Units. «Per a nos­altres, més que pel seu interès científic, aquest eclipsi és una oportunitat estupenda per fer divulgació científica entre els més joves», argumenta Serra. Amb ell també viatjaran mig centenar de persones, «investigadors de l’Institut d’Astrofísica Canàries amb familiars i coneguts».

Notícies relacionades

Així, per exemple, als xavals que integren l’expedició canària se’ls plantejaran un parell d’experiments. «Els proposarem, entre altres activitats, que mesurin el descens lumínic i que ho relacionin amb el descens de la temperatura», assenyala el científic. També treballaran amb un pèndol, per comprovar el conegut com a efecte Allais, que només es produeix durant els eclipsis solars.

Els eclipsis, afegeix Àngel Massallé, «són el fenomen astronòmic més espectacular, juntament amb les aurores boreals, que es pot observar des de la Terra». La diferència entre tots dos és que les aurores boreals converteixen la nit en dia, mentre que els altres, els eclipsis, converteixen el dia en nit, precisa el responsable de l’agrupació de Sabadell.