EUA tem embussos de trànsit a les zones d'observació de l'eclipsi

Les autoritats demanen planificar els desplaçaments i no col·lapsar les carreteres

La NASA llançarà sondes per recollir dades i retransmetrà el fenomen en directe

zentauroepp429500 tourists watch the sun being blocked by the moon during a so170815170707

zentauroepp429500 tourists watch the sun being blocked by the moon during a so170815170707 / DAVID GRAY

1
Es llegeix en minuts

El primer eclipsi solar total que recorrerà els Estats Units de costa a costa des de l’any 1918, que es produirà pròxim el 21 d’agost, ha generat tanta expectació ciutadana que a tot el país ja s’estan organitzant festes d’observació. Les autoritats estan començant a témer efectes indesitjats, com grans embussos de trànsit a mesura que el cel es vagi enfosquint d’Oregon a Carolina del Sud.

Amb 200 milions de nord-americans amb possibilitats de veure l’eclipsi recorrent uns quants quilòmetres, els parcs nacionals i les autoritats de carreteres es preparen per a una onada de desplaçaments amb l’objectiu de buscar els millors punts d’observació. 

A LA RECERCA DE LA MILLOR VISTA / «Estiguin preparats», alertava fa unes setmanes Martin Knopp, de l’Administració Federal de Carreteres, en una conferència de premsa, advertint els conductors que no dificultin el trànsit. «No és el moment d’aturar-se i quedar-se al costat de la carretera». Grups de viatges i molts científics es dirigiran cap al desert del nord-oest d’Oregon buscant condicions climàtiques favorables per observar l’eclipsi.

Tot Amèrica del Nord experimentarà un eclipsi parcial, encara que la diferència entre un eclipsi total i parcial és «literalment la diferència entre la nit i el dia», explica l’astrònom Rick Fienberg, de l’American Astronomical Society. Durant un eclipsi, la temperatura cau i l’horitzó queda envoltat pels colors de la posta del sol.

Notícies relacionades

«El cel es converteix en un crepuscle profund i brillen estrelles i planetes brillants», subratlla. «Els animals i les aus es comporten d’una manera estranya, com si fos el final del dia», afegeix el científic, que adverteix sobretot els propietaris dels centenars de granges i ranxos que es troben a la franja d’observació.

RETRANSMISSIÓ EN DIRECTE / La NASA ha informat que planeja fer volar globus i avions d’investigació de gran altura per a la física solar i altres experiments. Gairebé una dotzena de satèl·lits nord-americans de ciència observaran el Sol i la Terra. L’agència espacial nord-americana també transmetrà l’eclipsi en directe des d’ubicacions al llarg del camí. Els experts adverteixen que l’únic moment segur per mirar el sol sense els vidres especials serà durant la totalitat: quan la superfície del Sol és coberta completament per l’esfera de la Lluna.