SEXISME A LA FEINA

Tres polèmiques laborals masclistes: recomanen pantalons a les socorristes de Gijón

No hi haurà 'noies rentacamions' en una festa a Puertollano

Hooters no obrirà a Vilamarina de Viladecans després de les crítiques

socorrista-gijon-sexismo

socorrista-gijon-sexismo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

Les socorristes de la platja de Gijón s'hauran de posar pantalons per treballar, després que un tuiter publiqués comentaris masclistes i fotos de dues de les seves treballadores en què se'ls veien les calces del biquini. Aquest cas és el tercer en què es barreja conflicte laboral i masclisme aquest estiu. 

La mesura respon a la controvèrsia suscitada diumenge passat, que es va fer viral a Twitter i va arribar fins i tot a ser motiu de fil a la pàgina web 'Forocoches'.

La resposta de la direcció general de Salvament d'aquest ajuntament asturià a la polèmica ha sigut encara més sexista, ja que ha recomanat a les seves assalariades que portin pantalons curts quan estiguin de servei. Els pantalons formen part de l'uniforme oficial, però no són obligatoris.

Ni les protagonistes de les imatges ni la cap de Salvament, Flor Palacio, han volgut fer declaracions, segons 'El Comercio'. Des del consistori, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Esteban Aparicio, va ser clar a 'La Nueva España': "Els uniformes no són indecents, la indecència és al cap d'alguns que hi ha per aquí".

 Els altres dos casos

Aquest no és el primer cas relacionat amb uniformes que es registra a Espanya durant aquest període estival. A Puertollano (Ciudad Real), el club automobilístic Cohete Sport i Lozano Producciones van eliminar les seves 'noies rentacamions' de la seva concentració de tràilers que s'ha de celebrar al setembre.

Segons recull 'La Comarca de Puertollano', la petició va sorgir d'Ana Muñoz, regidora de festes, que va recalcar que "cap activitat que denigri la dona serà acceptada".

Així mateix, la cadena nord-americana de menjar ràpid Hooters, coneguda perquè les seves treballadores porten un uniforme taronja i blanc molt curt, ajustat i escotat, va desistir d'obrir un dels seus restaurants al centre comercial Vilamarina de Viladecans (Baix Llobregat) després que polítics i ciutadans protestessin. Encara que la companyia va justificar el seu canvi per problemes d'espai, l'enrenou va ser majúscul: als EUA es coneix aquests locals com a 'tetaurants'.

Més precedents masclistes

Abans d'aquests conflictes laborals per sexisme, s'ha de recordar que el torneig de tennis Conde de Godó va haver de demanar disculpes (encara que assenyalant l'agència) després de la denúncia d'una hostessa de Schweppes que va declarar que ella i les seves set companyes van haver de treballar amb minifaldilla i màniga curta malgrat el fred que va fer durant la competició.

Notícies relacionades

També en l'àmbit esportiu, la Fórmula 1 i el Mundial de motociclisme van portar a Barcelona la polèmica de les 'paraigüeres', les dones amb vestits suggerents que aguanten els para-sols als pilots.

L'acomiadament de sis treballadores d'una gasolinera Aservi a Còrdova just després de negar-se a anar en minifaldilla, la guia de Patrimoni Cultural que va clamar contra els talons o la sentència judicial que va recolzar una dependenta que es va negar a anar maquillada són només tres exemples més que a vegades el masclisme mostra la seva cara més menyspreable en el món laboral.