Els "últims serrells" poden durar "tot el dia"

El Congrés ultima el Pacte d'Estat contra la violència masclista

El text compta amb 200 mesures i un pressupost de 1.000 milions fins al 2020

Es crearà una comissió de seguiment que vetllarà pel compliment de les propostes

zentauroepp39430788 madrid 24 07 2017 politica subcomisi n para un pacto de esta170724133714

zentauroepp39430788 madrid 24 07 2017 politica subcomisi n para un pacto de esta170724133714 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

La subcomissió del Congrés dels Diputats per arribar a un Pacte d'Estat contra la violència masclista encara aquest dilluns la recta final. Després d'un inici complicat en què el PSOE, Podem, Ciutadans i Compromís van retreure que el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, donés l'acord per tancat divendres passat, les negociacions ja duren tot el dia. Els partits estan a punt d'acabar la redacció i revisió del document "de 70 pàgines", segons el vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto.

Entre altres mesures, el text incorpora una oferta pública d'ocupació per a les víctimes, l'acompanyament a la víctima previ a la denúncia, les desgravacions fiscals als familiars que tinguin la pàtria potestat de menors orfes, la promoció del teletreball i eliminar l'atenuant de confessió per als maltractadors.

En total, s'impulsaran al voltant de 200 punts, encara que la xifra es podria reduir si no hi ha un consens adequat. També està en suspens l'oferta econòmica realitzada aquest dijous pels populars, d'un finançament de 1.000 milions d'euros fins a l'any 2020. 

Aquest acord també crea una comissió de seguiment per vigilar l'estat de compliment de les propostes i si es destinen els fons corresponents a cada mesura pactada, segons ha avançat la portaveu d'Igualtat de Ciutadans a la Cambra baixa, Patricia Reyes.  

Primer divendres i després setembre 

Si al final, com sembla, la subcomissió impulsa el text, es preveu que sigui divendres, 28 de juliol, quan el document s'aprovi a la Comissió d'Igualtat, últim pas abans que el text s'elevi al Ple al Palau de la Carrera de San Jerónimo. Previsiblement, aquest tràmit no es produiria fins al pròxim mes de setembre. 

L'òrgan fa més de sis mesos que treballa en aquest pacte. Durant els quatre primers mesos van rebre experts en la matèria. Durant l'etapa d'elaboració del text s'ha hagut de prorrogar en tres ocasions el termini d'entrega, que actualment està datat en el 31 de juliol.

En paral·lel, els grups parlamentaris del Senat han elaborat 270 propostes i recomanacions per al pacte, després que la ponència hagi ratificat el document després de mesos de compareixences i negociació. L'acord, serà aprovat definitivament aquest divendres, 28 de juliol, en la Comissió d'Igualtat de la Cambra alta.

Cinc assassinades més que el 2016

Aquests intents polítics intenten frenar la plaga de la violència masclista. Amb data 24 de juliol, un total de 32 dones han sigut assassinades el 2016, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat Serveis Socials i Igualtat.

Notícies relacionades

L'any 2017 per aquestes dates se situa a nivells del 2012 i el 2013, que van acabar amb 52 i 54 víctimes mortals, respectivament. L'any passat es va tancar amb un total de 44 víctimes mortals, segons Europa Press.

Precisament, una dona de 45 anys va rebre aquest dilluns dues punyalades de la seva exparella i es troba en estat greu, segons fonts d'Emergències 112 Comunitat de Madrid i de la Prefectura Superior de Policia de Madrid.