ELIMINACIÓ de BARRERES

El Govern estableix les bases per substituir els peatges per una vinyeta el 2019

La tarifa plana per a les autopistes oscil·laria entre els 40 i els 110 euros anuals i podria ser per setmanes, mesos o anual

De la Serna s'oposa a aquest sistema perquè implicaria una "clara discriminació" respecte a altres territoris

2
Es llegeix en minuts

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, es va reunir ahir amb l’anomenat grup de peatges per establir les bases d’un nou model de gestió de la xarxa viària catalana basat en la vinyeta, un sistema similar a l’austríac i el suís (que també té previst implementar Alemanya) que permetrà aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya a partir de gener del 2019, ja que seran substituïts per una quota fixa.

    

El conseller va explicar que l’Estat considera que la Generalitat no té dret a definir el seu propi model de peatges, però Rull creu que sí i vol que quan parlin amb el Ministeri de Foment no ho facin com a Govern, sinó «sobre la base d’un consens polític i social més ampli». No obstant, ahir mateix el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, hi va reiterar la seva oposició al considerar que l’aplicació d’una tarifa plana als conductors «suposaria una clara discriminació d’uns espanyols enfront d’uns altres pel fet de viure en un territori o en un altre».

MOBILITAT INTEL·LIGENT

La proposta del Govern català pretén crear un model de mobilitat intel·ligent, just i ambientalment i econòmicament sostenible a través d’un sistema que ja funciona a gran part d’Europa, segons va explicar Rull, que va recordar que l’aplicació d’aquest model permetria alliberar més de 300 milions d’euros anuals que s’invertirien en la millora del transport públic i de la xarxa viària.

    

La Generalitat destina anualment uns 200 milions d’euros anuals a pagar peatges a l’ombra, 70 milions a manteniment de carreteres i 45 milions a bonificacions de peatges.

    

Entre les propostes del document entregat ahir al grup de peatges destaquen les bonificacions del 100% que tindria aquest sistema i que s’aplicarien a vehicles elèctrics i als que realitzin pocs quilòmetres a l’any. La Generalitat preveu tramitar la llei durant el 2018 perquè entri en vigor l’1 de gener de 2019.

    

Amb la vinyeta, tots els vehicles podran utilitzar totes les autopistes de peatge pagant una tarifa que podria situar-se entre els 40 i els 110 euros anuals. Per als vehicles de pas per Catalunya es planteja una vinyeta que es podrà comprar per setmanes, per mesos i també anual.

Notícies relacionades

  

 El grup de peatges es reunirà una altra vegada el mes d’octubre vinent per seguir treballant en el projecte, una proposta que no convenç el ministre De la Serna qui, no obstant, es va mostrar obert a «asseure’s a parlar» per si poden «col·laborar en aquest sistema».