El metro de Barcelona convoca vaga per la Diada i la Mercè

Els treballadors del metro també anuncien aturades els dies que el Barça jugui partit de Champions

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

L’assemblea de treballadors de l’empresa de metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va votar ahir a favor de mantenir la vaga els dilluns no festius. Fins ara ja hi ha hagut vuit inicis de setmana amb tres aturades de dues hores per torn. També es va donar el sí, encara que no estava en l’ordre del dia sinó que es va proposar durant el conclave, a no treballar durant els dies que hi hagi partit del Barça de la Champions League, l’Onze de Setembre i el dia de la Mercè (24 de setembre). La Diada és especialment sensible, ja que des de l’Ajuntament de Barcelona sempre es recomana deixar el cotxe i agafar el transport públic per assistir als actes multitudinaris.

La direcció de la companyia i el comitè d’empresa segueixen embrancats en la negociació del conveni col·lectiu, per al qual ja s’han celebrat prop de 70 reunions. Semblava que l’acord estava a prop, de manera que aquesta decisió de l’assemblea pot descol·locar una mica. És, en el fons, una mesura més de pressió, ja que la plantilla sap bé que si hi ha una cosa que fa mal en el si de TMB, i per tant, en el consistori, és que en jornades clau perilli el funcionament del metro. Han usat la mateixa arma per a altres dies assenyalats al calendari, com el Mobile World Congress, Alimentaria, el Sónar o el Barça-Madrid. En aquests últims, l’amenaça va arribar a fer-se realitat, de manera que també seria enganyós pensar que aquesta nova advertència no arribarà a cristal·litzar.

NEGOCIADORS

Notícies relacionades

Si s’arribarà o no a la situació aprovada durant l’assemblea dependrà molt de la mà esquerra que tinguin, sobretot, els negociadors de la part empresarial, que no tenen molt bona premsa entre els treballadors. Des de TMB es lamenta que en l’assemblea no s’hagi plantejat votar la proposta que, segons afirma l’empresa en un comunicat, ha sorgit «del treball conjunt de les parts amb la mediació de la Generalitat». La companyia, segons resa el comunicat, ha mantingut una actitud «flexible, dialogant i responsable», que l’ha portat a «atendre les reclamacions de millores laborals de la plantilla sense hipotecar les millores en el servei que reclamen els usuaris i la ciutadania».

La plantilla preveu reunir-se en assemblea tants cops com sigui necessari, fins i tot a l’estiu. La direcció de TMB va convocar el comitè per avui, però els representants laborals van rebutjar l’oferiment, ja que tenen el mandat de no negociar res sense la mediació de Treball.