INICI DE L'ÈXODE ESTIUENC

Tres víctimes reals protagonitzen la nova i "crua" campanya de sensibilització de la DGT

Pretén conscienciar sobre les conseqüències de distraccions a la carretera i del consum d'alcohol i drogues al volant

L’èxode estiuenc començarà aquest divendres, amb unes previsions de 4,3 milions de desplaçaments. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

Anna González, principal promotora de la reforma per endurir les penes per atropellaments a ciclistes a través de la iniciativa #PorunaLeyJusta, és una de les protagonistes de la nova campanya de sensibilització de la DGT d'aquest estiu. González va perdre el seu marit en un atropellament quan anava en bicicleta. Juntament amb ella, dues víctimes reals més protagonitzen els espots i relaten les seves experiències.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha presentat la campanya aquest dimecres, 28 de juny, amb l'objectiu de conscienciar i sensibilitzar  la societat sobre les conseqüències de les distraccions a la carretera i del consum d'alcohol i drogues al volant, perquè les tragèdies siguin menors a les carreteres i per aconseguir, algun dia, que no hi hagi més accidents ni víctimes.

Juntament amb Anna González, els protagonistes de la campanya, que Zoido ha qualificat de "crua", són Jordi Porta, motorista que va tenir un accident per conduir sota els efectes de l'alcohol i que per culpa d'això es va quedar en cadira de rodes; i Mar Cogollos, que va quedar paraplègica per la distracció de qui l'acompanyava al cotxe, fet que va provocar que sortissin de la carretera.

"CARA I VEU"

Tal com ha reiterat el ministre, que ha estat acompanyat del director general de Trànsit, Gregorio Serrano, i el general en cap de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, Benito Salcedo, aquesta campanya posa "cara i veu" a les víctimes, que a través dels seus testimonis relaten les seves "dures experiències" a la carretera.

"Amb els seus missatges el que volen és fer-nos recapacitar", ha assenyalat Zoido, alhora que afegeix que la campanya també serveix per transmetre "que a tots la vida ens pot canviar per sempre en un només segon".

La campanya ha comptat amb la col·laboració d'associacions de víctimes i la componen tres anuncis de 20 i 30 segons que es podran veure a les televisions i als perfils de xarxes socials del Ministeri de l'Interior i de la DGT, així com gràfiques per a mitjans impresos i mitjans 'on line'. En cada un dels espots, les tres víctimes relaten quina va ser la causa de l'accident que els va canviar la vida.

ENDURIR LES PENES

Durant la presentació, Zoido ha donat les gràcies a González per la seva "tenacitat", gràcies a la qual el PP va registrar la setmana passada una proposició de llei per a la reforma del Codi Penal per endurir les penes per delictes de Seguretat Viària, entre altres mesures. "L'equació és senzilla, tant com dolorosa -ha narrat González-. Un metre i mig és el que separa la vida de la mort. Aquesta idea tots l'hauríem de tenir gravada al retrovisor i a la ment". González ha demanat així el respecte dels 1,5 metres per avançar els ciclistes, però també ha reclamat respecte pels vianants.

Per la seva banda, Jordi Porta ha advertit que quan es tenen distraccions o es cometen delictes, com va ser el seu cas (consum d'alcohol i drogues i excés de velocitat), una persona té "moltes possibilitats" que li toqui el "premi gros" de la loteria, que és tenir un accident, i que aquest és "molt desagradable". "Quan sortim a la carretera, només pel simple fet de sortir, és com si agaféssim un número de la loteria", ha alertat.

En aquest sentit, Zoido ha reiterat que s'ha de tenir "molt clar" que l'alcohol, així com altres substàncies, "és absolutament incompatible amb conduir". El ministre ha destacat la "valentia i la sinceritat" de Porta, i considera que el seu testimoni servirà "molt", sobretot, per a aquells joves que hagin d'agafar el cotxe.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Mar Cogollos ha destacat les conseqüències d'haver-se quedat postrada en una cadira de rodes. "He perdut la meva independència, la meva intimitat", narra Cogollos, que lamenta que quan es té un accident com el que ella va tenir, un ésser estimat es converteix en un "cuidador".

Darrere de cada número hi ha una història personal, una història preciosa", ha declarat aquesta víctima, que ha demanat als mitjans que expliquin cada dia una d'aquestes històries com si fos un "conte" (com va ser la vida abans, què va passar, com va passar i com és la vida després de l'accident). Cogollos ha subratllat la importància de no tenir distraccions al volant, ja que considera que, "al volant, el 100% de l'atenció és poca".