Aprendre anglès a l'estiu

Noelia Díaz viatjarà a Gran Bretanya per conviure dues setmanes amb una família anglesa per mirar de perdre la por a l'anglès

La seva germana Mònica prefereix activitats aquàtiques a prop de casa

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Noelia Díaz té 16 anys. Ha acabat quart d’ESO, i amb bones notes. Com que l’anglès se li dona molt bé a classe, tant a l’institut com a l’acadèmia de reforç, però no acaba de llançar-se a parlar-ne, va decidir buscar alguna proposta de viatge organitzat per a joves que, com ella, volen aprofitar l’estiu per fer immersió lingüística convivint amb una família en un altre país. «Vaig mirar a internet i vaig trobar les estades d’EF a la Gran Bretanya», explica la noia. Va triar la localitat de Torquay, per passar-hi 14 dies aquest mes de juliol, del 14 al 28. «Em sembla que serà una bona manera de perdre la vergonya de parlar en anglès, perquè si m’estic en una casa on només entenen anglès, hauré de parlar-ne tant sí com no», expressa.

El seu vol a Londres serà el 14 de juliol. Abans, s’ha apuntat a un intensiu d’anglès a l’acadèmia Urban School al seu barri del Poblenou, on l’ha estudiat també durant el curs. Ara es vol presentar a l’examen del First Certificate English (FCE). 

Pel plaer de viatjar

«No ho visc com una obligació. A mi m’agrada viatjar i sé que l’anglès el necessito per a això. I l’estada a Torquay, a més a més de permetre’m perdre la vergonya a l’hora de parlar la llengua, és un intercanvi cultural», comenta Noelia. La seva estada a la Gran Bretanya costa 2.000 euros. «L’estiu sempre suposa un pressupost, i nosaltres encara tenim sort, perquè la Noelia i la seva germana Mònica, les setmanes que el meu marit i jo treballem i elles no fan cap activitat, s’estan amb els meus pares en un apartament a Santa Susanna. És una sort en majúscules. Si no, l’estiu seria caríssim», diu la mare, Montse Balaguer.

La seva filla petita, Mònica, d’11 anys, passarà una setmana de juliol de colònies amb l’empresa especialitzada en estades d’estiu per a escolars i famílies Rosa dels Vents. «Aquest any practicarà activitats aquàtiques en l’Estartit», explica la seva mare. «L’any passat va fer colònies en anglès però, a diferència de la seva germana, ella s’estima més les activitats sense l’idioma», afegeix.

«Si la llengua vehicular en una estada d’estiu és l’anglès, i el participant està motivat, és clar que es guanyarà vocabulari i fluïdesa amb aquesta llengua, però si no es té prou nivell per seguir dl grup, li costarà viure-ho igual», afirma el responsable d’educació ambiental i activitats de la Fundació Pere Tarrés, Pere Vives. «De vegades sobrevalorem l’anglès o les activitats esportives, oblidant el pes del creixement personal que ofereix la socialització en activitats d’estiu», afegeix.

Massa vacances

Notícies relacionades

«Encara que ja siguin grans, fins a mitjans del mes de setembre tenen massa vacances», assegura Montse Balaguer. «En el nostre cas, si no fos pels meus pares, el meu marit i jo hauríem hagut d’agafar les vacances un al juliol i l’altre a l’agost i estar amb elles l’un o l’altre», apunta. 

Activitats de vela al casal d’estiu de la Base Nàutica Municipal de Barcelona és una altra de les activitats a les quals ha sigut destinat el pressupost estiuenc de la família Díaz Balaguer. A mig mes d’agost, aniran tots junts uns dies a Nàpols, lluny d’activitats laborals o d’estudi. «A final de curs acabem molt cansades, i també s’agraeix viatjar, anar a la platja o no fer res durant uns quants dies», precisa Noelia. «Quan som al poble amb els meus avis, com que ens deixen més lliures, ens adonem que no necessitem», afirma.