Els tallers tecnològics triomfen als casals d'estiu
Cursos de robòtica, programació, electrònica, videojocs i impressió 3D esgoten les seves places
Construcció de drons, domòtica i aprendre a fer de 'youtuber' són les estrelles del 2017

zentauroepp34834753 joel y tres compa eros en una clase del techcamp170624174456
Els casals d’estiu són alguna cosa més que l’alternativa d’oci infantil o per aprendre anglès mentre els pares treballen durant les llargues vacances escolars. Propostes educatives relacionades amb les noves tecnologies comencen a entrar amb força en l’oferta d’activitats, amb cursos d’una setmana per a menors de 7 a 16 anys, que persegueixen acostar-los a la robòtica, l’electrònica, la programació i el món maker de la impressió 3D i les plaques Arduino. Hi ajuda que moltes escoles ho incloguin en els seus currículums.
L’oferta procedeix tant de centres cívics i entitats d’oci com d’acadèmies privades, centres tecnològics i universitats. I l’èxit ha sigut tal que la majoria d’aquests tallers, almenys durant l’última setmana de juny i la primera quinzena de juliol, estan complets fa dies i tenen llista d’espera. També l’oferta s’ha estès i als pioners que van començar fa quatre anys s’hi han sumat noves propostes com la construcció de drons, la domòtica i la programació avançada de videojocs.
«Als que van fer la introducció l’any passat, aquest any cal donar-los alguna cosa nova, encara que molts asseguren que no els importa repetir», afirma Cristian Layos, del centre cívic Casa Sagnier, que espera ampliar l’oferta de robòtica i vídeojocs l’any que ve, davant l’èxit d’aquest estiu.
D’ARDUINO ALS ‘MAKERS’ / L’itinerari per als menors sol estar bastant traçat. Per als més petits s’ofereixen tallers que ensenyen a programar amb software Scratch petits robots tipus Bebots (en forma d’insecte que realitzen moviments senzills). És un llenguatge introductori que ajuda a aprendre a pensar en seqüències lògiques.
D’aquí s’acostuma a passar a Scratch for Arduino, que van inventar al Citilab de Cornellà, en què amb la base del software anterior es comencen a programar les plaques Arduino, un petit kit de circuits i software obert que ajuda a entendre la programació per a electrònica. Amb Arduino ja es poden programar petits objectes com joguines (d’aquí ve que s’utilitzin Lego Mindstorm o petits robots), instruments musicals, controladors domèstics (com sistemes de reg automàtic), petites consoles o fins i tot un dron. I els materials es dissenyen i es fan en impressió 3D.
«Els casals són l’excusa perfecta perquè els pares ensenyin com es fa la tecnologia als seus fills. Primer només ens arribaven fills d’enginyers i informàtics, però ara també s’hi apunten nens de famílies de tots els sectors», assenyala Bernat Foj, fundador de Codelearn, una cadena de 13 acadèmies a Catalunya que imparteixen classes de robòtica, programació i videojocs, i que aquest any tindran un miler de nens.
VIDEOJOCS / Per als xavals més aficionats a la consola, també hi ha tallers d’estiu de programació de videojocs. Per als més petits, en Scratch o creant mòduls propis per a Minecraft. Per als més avançats, hi ha cursos d’Unity, un programa professional que també es fa servir en realitat virtual.
Notícies relacionadesTanta complexitat en una setmana requereix no tan sols motivació. «Per a un xaval, és millor grups petits i professors de 25 anys a qui agrada la tecnologia que es converteixin en els seus referents», assenyala Marius Plana, responsable d’Esplai Virtual, a Vilanova i la Geltrú.
Però aquestes activitats solen tenir el repte d’atraure les noies. «Hi ha un 80% de nens i un 20% de nenes. Quan fem tallers només per a elles, bé, però si ensenyem programació amb Minecraft no s’hi apunten. Encara queda molt per avançar», assenyala Plana. I després hi ha el preu (entre els 60 i els 270 euros) i l’edat. Per als nens més petits, tanta intensitat pot ser excessiva i alguns prefereixen combinar-los amb activitats d’oci. «Un taller de robòtica tot un dia és massa. Encara que els agradi molt, es cansen i s’avorreixen», assegura Rosángel Moreno, responsable de l’acadèmia Peques y Robots.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament
- Avís de la Guàrdia Civil: a partir d’ara, no es pot deixar això a la guantera del cotxe
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- LAMINE YAMAL, AITANA... La Pilota d'Or es concedirà el 22 de setembre
- Les claus de la inversió La nova llei de barris de Catalunya: ¿què és i quins municipis podran beneficiar-se'n?
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament