REVETLLA 2017

Moderat optimisme en el sector pirotècnic davant la campanya de Sant Joan

Els venedors calculen que les famílies es gastaran una mitjana de 30 euros en petards aquest any

Els menors de 12 anys no poden comprar ni usar petards sols

Una revetlla amb coca i taps a les orelles / JULIO CARBÓ / CHRISTIAN MORALES

Una revetlla amb coca i taps a les orelles
fcosculluela39006560 barcelona 22 06 2017 vemnta de petardos en petardos cm de tr170622160126

/

2
Es llegeix en minuts
MARIA GIRONA / BARCELONA

La tradició mana, i els petards són un element intrínsec de la revetlla de Sant Joan. Aquest any, els catalans poden adquirir articles de pirotècnia en qualsevol dels 1.299 establiments, entre casetes i locals que s’han autoritzat, 166 d’ells a la ciutat de Barcelona.

Portaveus de Petar2M.com, una de les empreses que té nombrosos establiments oberts, afirmen que les previsions de vendes per al 2017 són aproximadament les mateixes que les de l’any passat. No s’esperen grans increments en caixa. «Des de fa uns quants anys i, en gran mesura per culpa de la crisi, el sector dels petards ha experimentat una baixada de vendes», recorden.

Des d’aleshores, la majoria de la gent compra els articles imprescindibles per passar la revetlla, «sobretot per als nens i perquè és una tradició», afegeixen. Prova d’això és que els petards més venuts cada any són, amb diferencia, les cebetes i les bengales.

Més optimista es mostra Sandra Córcoles, propietària de Petards 4x4 de Sabadell, que en declaracions a l’agència ACN assegura que aquest any les vendes «estan més animades» i hi ha «millors sensacions» que el 2016. Segons aquesta comerciant, la previsió és que les famílies gastin una mitjana de 30 euros en articles pirotècnics per a aquesta revetlla.

Normes estrictes

Des d’Europa s’obliga els estats membres a classificar els articles de pirotècnica i, com a garantia de seguretat, en les etiquetes dels productes hi ha de figurar la marca CE. Aquesta etiqueta ha d’incloure obligatòriament moltes dades, entre les quals destaquen les categories en les quals divideixen aquests productes i l’edat a partir de la qual es poden usar. 

Els petards de classe 1 són els menys potents i només poden ser usats per més grans de 12 anys. Els menors d’aquesta edat han d’utilitzar-los sempre sota la supervisió d’un adult i tampoc poden comprar-los. La llei estableix també que els petards que formen part de la segona categoria no poden ser comprats per menors de 16 anys. Entre els productes pirotècnics de classe 3 hi ha tots els articles de perillositat mitjana que han de ser utilitzats en espais amplis a l’aire lliure. Aquests últims només poden ser venuts a més grans de 18 anys.

En la majoria dels casos, els establiments són casetes temporals, encara que també hi ha molts punts de venda que s’allotgen en locals comercials durant tot l’any i que només obren durant les setmanes prèvies a Sant Joan. És el cas de l’empresa Petar2M.com, que posseeix dues botigues fixes obertes durant tot l’any, però que compta també amb set establiments més a Barcelona que només obren durant el mes anterior a la revetlla.

Notícies relacionades

Núria Jané, encarregada d’una de les botigues d’aquesta empresa situada al barri del Raval de Barcelona, assegura que comproven el DNI de tots aquells clients que sospiten que no tenen l’edat permesa per comprar els petards que pretenen adquirir. Tots els menors de 12 anys han d’anar acompanyats d’un adult que es faci responsable de la compra.

«En ocasions, ens passa que venem el producte als pares i, quan surten de la botiga, automàticament li donen la bossa amb els petards als seus fills», es lamenta la Núria. Alguns nens freqüenten els voltants de la botiga a la plaça de Terenci Moix del Raval. Tiren petards sense els seus pares.