La Generalitat crea les seves primeres beques per a alumnes de màster

El preu de les titulacions habilitants tindrà rebaixes d'entre el 25% i el 5%

Confirmada la reducció del 30% per als estudiants de grau amb rendes més baixes

 

  / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Fins a 600 euros podran estalviar-se el curs vinent els estudiants de màster amb menys ingressos econòmics. Això sí, sempre que el màster sigui un dels denominats habilitants, aquells que són obligatoris per exercir determinades professions, com la d’advocat, professor de secundària o la majoria d’enginyeries. El descompte és el primer pas per introduir la tarifació social, o pagament de taxes universitàries en funció de la renda dels estudiants, en el fins ara caríssim món dels màsters.

«L’any que ve continuarem implementant aquesta rebaixa, però els consells socials de les universitats saben que ja poden, si ho desitgen, aplicar reduccions de fins al 30% en el preu dels seus màsters», va indicar el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ahir va presidir la reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), en què es va aprovar la mesura.

Els descomptes per a aquests estudis de segon nivell universitari que oferirà la Generalitat oscil·len entre el 25% que tindran els estudiants amb menys ingressos, fins al 5%. En concret, va detallar el conseller, els alumnes que es troben en el tram 1 de renda de les beques d’equitat (amb uns ingressos bruts anuals inferiors a 38.831 euros per a una família de quatre membres) pagaran 1.853 euros per un curs de màster, en lloc dels 2.470 que els hauria costat fins ara.

Aquesta  reducció s’aplicarà progressivament, de manera que els estudiants del tram 2 (els que ingressen menys de 42.554 euros anuals en famílies de quatre membres) gaudiran d’un descompte del 20%; per als del tram 3, la rebaixa serà del 15%, mentre que per als dels trams 4 i 5 serà del 10% i del 5%, respectivament. Només caldrà que els alumnes hagin aprovat el curs amb una nota de 5, un requisit acadèmic que és bastant més assequible que el 7 que exigeix el Ministeri d’Educació per becar els estudiants de màster.

DESCOMPTES DEL 30% EN EL GRAU / Baiget va confirmar, així mateix, que també el curs vinent els estudiants de grau amb rendes més baixes veuran incrementat el descompte que se’ls aplicava en les beques equitat en el 30%, tal com preveu la llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per a aquest 2017. El conseller va destacar que les dues mesures havien comptat amb un «màxim consens» per part dels rectors.

Així, amb números a la mà, el titular de Coneixement va assenyalar que aquest nou sistema de tarifació social permetrà que un alumne de grau d’un estudi de coeficient A, entre els quals hi ha Dret o Humanitats i amb un preu per curs de 1.515 euros, pagui l’any que ve 303 euros si els seus ingressos anuals són els corresponents al tram 1 de les beques equitat. Això significa que pagarà al voltant de 5 euros per crèdit matriculat. Aquest any hauria hagut d’abonar 758 euros per tot el curs.

 En la resta de trams de renda, 3, 4 i 5, es mantenen les taxes universitàries de l’any anterior, encara que Baiget va destacar que «és el cinquè any consecutiu que els preus es mantenen fixos».

Notícies relacionades

El conseller va estimar que uns 13.000 estudiants es veuran beneficiats per aquesta bonificació al preu del grau i el màster, tenint en compte que el curs passat uns 6.500 estudiants del tram 1 i uns 2.000 del tram 2 van veure reduïda la tarifa de la seva matrícula.

L’EQUIPARACIÓ DE PREUS / La Generalitat segueix sense plantejar, de moment, l’equiparació de preus entre graus i màsters, una reivindicació que li han presentat des de fa temps els estudiants i a la qual també s’han unit, recentment, els rectors. «Encara hi ha temps –va manifestar Baiget– perquè encara falten dos anys perquè els primers estudiants de graus de tres anys hagin de començar un màster».