La Generalitat ajudarà els refugiats a buscar vivenda, però fora de Barcelona

Les 18 persones que viuen a la Casa Bloc hauran de deixar-la al finalitzar el programa de primera acollida

El col·lectiu haurà de deixar l'edifici de Sant Andreu en un termini d'entre dues setmanes i dos mesos

icoy37279571 casa bloc170502202503

icoy37279571 casa bloc170502202503 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat ajudarà els refugiats que viuen a la Casa Bloc de Barcelona a buscar casa fora de la ciutat, on els pisos són més assequibles. Aquest col·lectiu ha d'abandonar l'actual allotjament perquè ja han complert el termini d'integració. El Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha fet aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut aquest dimarts amb les persones afectades, un total de cinc famílies integrades per 18 persones. Amorós els ha assegurat que no es quedaran al carrer.

Les cinc famílies viuen a la Casa Bloc, un edifici de Sant Andreu, però el seu programa de primera acollida, que normalment dura sis mesos tot i que en alguns casos s'allarga, està a punt d'acabar-se, cosa que significa que hauran de deixar el pis en un termini d'entre dues setmanes i dos mesos.

"Ningú es quedarà al carrer. Estem treballant perquè tots tinguin ofertes. Gairebé tots hem buscat opcions, o entitats o nosaltres. Podem comprendre que aquestes persones han passat per dificultats, però molt probablement una part de la solució serà sortir de Barcelona cap on l'accés a la vivenda sigui més econòmic", ha assenyalat Amorós. "Aquestes persones estan a l'empara d'un programa de l'Estat, que està dotat amb 200 milions d'euros, però aquest programa estatal té un problema estructural en l'apartat de l'habitatge", segons el secretari de Migracions.

SENSE FINANÇAMENT

Amorós ha criticat que "l'Estat no s'ha coordinat amb les administracions per fer polítiques d'habitatge. No finança adequadament l'ajuda a la vivenda. Posa la mateixa quantia a tots els municipis d'Espanya. L'hi hem dit moltes vegades  i li hem fet diverses propostes concretes per apuntar solucions", ha afegit.

Notícies relacionades

Segons ell, "el programa estatal no està ben instrumentat perquè a les persones refugiades se'ls envia a buscar pisos al mercat de lloguer amb unes garanties que no són suficients per a aquests mercats".

Les persones afectades estan acabant la primera fase del programa estatal (sis mesos), i han d'entrar en la segona fase, en què han de trobar un pis per viure. "Un dels problemes és que l'Estat assumeix l'ajuda per pagar el pis de lloguer només durant vuit mesos, quan els contractes són més llargs i demanen avals que no tenen", segons Amorós. La Generalitat no pot avalar pisos de persones.