Ingressada una menor catalana per jugar a la 'Balena blava', un repte que indueix al suïcidi

Primer cas a Catalunya d'un fenomen que a Rússia ha causat nombroses autòlisis

Mossos i psicòlegs aclareixen que el d'aquesta adolescent és un episodi aïllat

ballena

ballena

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Una noia de 15 anys ha sigut ingressada en un hospital de l'àrea metropolitana de Barcelona després que el seu entorn detectés que havia començat a jugar a la ‘Ballena blau’, segons ha avançat la Cadena SER. Tant els Mossos d'Esquadra com psicòlegs consultats per aquest diari confirmen l'existència d'aquest cas però tranquil·litzen també que no consten més episodis com el d'aquesta adolescent a Catalunya. 

A Rússia la policia investiga aquesta xarxa social perquè podria estar relacionada amb el suïcidi o l'intent de suïcidi de nombrosos joves. El ministre brasiler de Justícia, Omar Serraglio, va demanar dimecres a la Policia Federal que esbrini què passa amb aquest joc virtual després de l'alarma creada les últimes setmanes per la mort d'adolescents presumptament vinculades a aquest fenomen, segons l'agència Efe. 

INDUCCIÓ AL SUÏCIDI 

Aquest joc, 'Blue whale' ('Balena blava' en anglès), proposa als participants que segueixin una llista d'uns 50 passos o reptes més o menys fàcils, com 'tatuar-se' amb un objecte punxant a la cuixa o al braç la silueta d'una balena, fer una marató de 24 hores mirant pel·lícules de terror o despertar-se a les 4.20 hores de la matinada.

Al finalitzar el mig centenar de reptes, arriba el desenllaç, que consisteix a suïcidar-se. Sovint, llançant-se al buit des de l'edifici més alt que es trobi o saltant a les vies del tren.

Cada prova superada ha de ser certificada amb l'enviament d'una imatge que demostra que s'ha dut a terme. Segons sembla, i segons les investigacions, hi ha un administrador del grup que és el que s'encarrega de donar les ordres als adolescents.

CAS AÏLLAT

El d'aquesta noia de 15 anys és el primer cas que es detecta a Catalunya. Segons ha informat la cadena radiofònica, la noia va comentar al seu entorn que estava participant en aquest joc i aquest, preocupat, va informar-ne la família, que ha anat a un centre mèdic de la corona metropolitana, en qu+e ha pogut ser atesa abans que s'acostés al tràgic final que proposa el joc. 

RISC PER A JOVES "VULNERABLES"

Joaquim Puntí, psicòleg clínic expert en conducta suïcida infantil i juvenil, avisa del perill que poden tenir aquesta mena de jocs virtuals per a joves "especialment vulnerables".

Per explicar un suïcidi "no n'hi ha prou posant tot el pes de la causa en una eina concreta", matisa. Però també és cert que pot "atrapar" alguns joves amb problemes de depressió o trastorns de la personalitat. 

Fa anys es va detectar, després del suicidi de Kurt Cobain el 1994, que entre la proporció de joves que es van llevar la vida hi va haver un repunt entre els que "empatitzaven" amb l'estètica i els valors que s'associaven al líder de Nirvana, explica Puntí, per mirar d'entendre les relacions que hi ha entre l'autòlisi d'un menor i les causes externes que poden haver contribuït que es produeixi. 

Notícies relacionades

Aquest especialista també subratlla que el context digital actual implica riscos que van molt més enllà d'una cosa puntual com la 'Balena blava'. "Google permet trobar moltíssimes pàgines amb contingut sobre formes de suïcidar-se o d'autolesionar-se", detalla. I és una informació que s'escapa "del control patern" perquè és molt difícil que els progenitors s'imaginin que un fill "l'està buscant". 

Entre els adolescents de 15 i 24 anys el suïcidi i els accidents de trànsit són les dues principals causes de mort a Catalunya.