expandit per la xarxa

¿Què és la 'Balena blava'? 6 claus sobre el joc de proves que indueix al suïcidi

Una menor catalana ha sigut ingressada en un centre hospitalari per jugar al macabre repte

ballena-azul-2

ballena-azul-2

2
Es llegeix en minuts

¿Què és la 'Balena blava'? Aquest dijous, 27 d'abril, s'ha sabut que una menor catalana de 15 anys ha sigut ingressada en un hospital de l'àrea metropolitana de Barcelona per jugar a aquest macabre repte que indueix al suïcidi. És el primer cas a Catalunya d'un fenomen que a Rússia podria haver causat el suïcidi o l'intent de suïcidi de nombrosos joves. La policia russa investiga aquests casos. També al Brasil s'investiga la mort de diversos joves que podrien estar relacionats amb el joc.

1. ¿COM S'HI JUGA?

'Balena blava' proposa als participants mig centenar de reptes. És una llista de 50 passos a seguir de diferents dificultats. Entre ells, no parlar amb ningú durant un dia, veure pel·lícules de terror durant 24 hores, despertar-te a les 4.20 del matí o 'dibuixar-se' a la pell la silueta d'una balena. 

2. ¿ON ES JUGA?

El macabre joc capta els joves a través de les xarxes socials, com Facebook Instagram, i del servei de missatgeria WhatsApp. Són accions que s'han de cometre a la vida real i més tard notificar-se, per exemple amb fotografies, en aquestes pàgines. Segons sembla, i segons les investigacions, existeix un administrador del grup a les xarxes socials que és el que s'encarrega de donar les ordres als adolescents. L'administrador, per exemple, diu al jugador "la data de la teva mort i l'has d'acceptar".  

3. ¿PER QUÈ ES DIU 'BALENA BLAVA'?

El nom original és 'Blue whale', 'balena blava' en anglès. La paraula balena apareix moltes vegades durant el joc virtual. L'objectiu és convertir-se en 'balena', o sigui, jugador del macabre repte. Dibuixar una balena i enviar-la a l'administrador, la ja comentada de 'dibuixar-se' a la pell amb un ganivet un d'aquests cetacis, parlar amb una 'balena' (un altre jugador), entre altres de les proves relacionades amb l'animal. 

4. ¿QUINA ÉS L'ÚLTIMA PROVA?

La prova número 50 diu "salta des d'un edifici. Treu-te la vida". Algunes de les víctimes han publicat imatges a internet relacionades amb el joc abans de l'intent de suïcidi. En un dels reptes anteriors, l'usuari s'ha de posar a la part de fora d'un pont. 

5. ¿FACEBOOK I INSTAGRAM HAN BLOQUEJAT AQUESTS GRUPS?

Notícies relacionades

No. Avui dia, a Facebook es poden trobar grups públic i privats de joves sota el nom de 'Ballena azul challenge', per exemple. A Instagram apareix un missatge d'advertència en les recerques d'etiquetes relacionades amb el macabre joc. En el text es pot llegir: "¿Podem ajudar-te? Les publicacions amb paraules o etiquetes que busques solen recolzar un comportament que pot causar danys i fins i tot portar a la mort. Si estàs passant per un moment difícil, ens agradaria ajudar-te."

6. ¿COM DETECTAR SI EL MEU FILL JUGA A LA 'BALENA BLAVA'?

A més de les lesions que pot causar-se a si mateix el jugador, a les xarxes socials es pot detectar si un jove juga o no a la 'Balena blava'. L'afectat pot pertànyer a grups de Facebook sota noms relacionats amb aquesta temàtica. Una de les proves consisteix a publicar en el perfil del jugador l'etiqueta #i_am_whale ('jo soc balena').