Down Lleida denuncia davant la fiscalia el 'pub' que va vetar joves amb Down

L'entitat reclama al local que es disculpi davant els nois i agraeix els suports

Els encarregats han demanat disculpes després d’al·legar que permetre que entressin els donava pèrdues. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

Down Lleida ha denunciat aquest matí davant la fiscalia de Lleida els propietaris del 'pub' que la nit del divendres 31 de març i la matinada del dissabte 8 d'abril van vetar l'accés a un grup de joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals. L'entitat també ha presentat la denúncia davant la Conselleria de Benestar Social i l'Agència Catalana de Consum (ACC).

Down Lleida considera que "el local va prendre la decisió de vetar els joves de l'associació de forma conscient i premeditada" i assegura que en les primeres explicacions que va donar el 'pub' als mitjans de comunicació "va argumentar que la seva presència repercutia negativament en la seva facturació".

L'associació recull que el dia 31 de març "se'ls va denegar l'accés argumentant que hi havia una festa privada" i que el dia 8 "un monitor es va avançar i va poder entrar sense problemes, però quan ho va intentar amb el grup se'ls va vetar l'entrada". Down Lleida ha explicat que l'endemà el 'pub' va enviar un 'mail' de disculpes i que aquest matí el propietari del local s'ha personat per demanar perdó i reparar l'error.

La junta directiva de Down Lleida, de totes maneres, ha decidit presentar la denúncia "per coherència" i per tractar-se d'"un cas flagrant de vulneració dels drets de les persones amb discapacitat", concretament de l'article 3b de la Convenció Internacional sobre els Drets de persones amb discapacitat de l'ONU.

La convenció reconeix el dret a l'oci de les persones amb discapacitat i en els seus principis generals estableix que els estats han de prendre totes les mesures necessàries perquè "no es discrimini per motius de discapacitat".

DISCULPA DAVANT ELS JOVES

La presidenta de Down Lleida i Down Catalunya, Pilar Sanjuán, ha manifestat: "no volem que es disculpin davant nostre, sinó davant els joves que no van deixar entrar i evitar que això torni a passar".

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) també ha rebutjat els fets i se suma a la denúncia pública feta per l'entitat Down Lleida. COCARMI "rebutja enèrgicament aquesta mostra de discriminació" i ha donat tot el seu suport a Down Lleida en les accions empreses davant l'Agència Catalana del Consum (ACC) i davant la Fiscalia provincial de Lleida per la vulneració de la convenció de l'ONU ratificada per l'Estat espanyol el 2008.

Notícies relacionades

Down Catalunya també s'ha sumat a la denúncia i ha recordat que el març del 2013 una discoteca ja va impedir l'accés a un grup de joves amb síndrome de Down de l'entitat Andi-Down Sabadell, que va denunciar els fets davant la fiscalia i es va resoldre per mediació.

A més, Down Lleida i Down Catalunya han lamentat que les persones que es van solidaritzar amb el grup afectat "van ser una minoria" i ha volgut agrair la seva actitud a tota la gent que ho va fer. "Estem emocionats i desbordats per l'impacte que està causant aquest fet", han assegurat, i esperen "que tota aquesta difusió contribueixi a aconseguir el que en el fons motiva la denúncia, que no torni a passar".