Agbar afirma que reutilitzar l'aigua serà "imprescindible" a Barcelona

Àngel Simón reclama inversions públiques a la xarxa de sanejament

Assegura que l'empresa no talla "mai" el servei a qui no pot pagar

zentauroepp37786131 cornell  de llobregat  23 03 2017 sociedad  acto institucion170323163053

zentauroepp37786131 cornell de llobregat 23 03 2017 sociedad acto institucion170323163053 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

La reutilització de l’aigua serà «imprescindible» per garantir el subministrament a la regió metropolitana de Barcelona. Així ho va afirmar Àngel Simón, president executiu d’Aigües de Barcelona (Agbar), que a més va reclamar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) inversions a la xarxa de sanejament i depuració d’aigües residuals de la companyia.

L’acte del Dia Mundial de l’Aigua, celebrat ahir al Museu Agbar de les Aigües de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), es va centrar precisament en el sanejament i la reutilització. Durant la seva intervenció, Simón va posar com a exemple d’aquesta falta d’inversions el trencament a causa d’un temporal, el gener passat, del col·lector de Llevant en la platja de la Mora a Badalona. «Aquell cas va posar de manifest l’eficiència d’Aigües de Barcelona per solucionar ràpidament l’incident», va manifestar.

El president executiu d’Agbar va apostar per provar el sistema de reutilització d’aigua per estar preparats per si hi ha una sequera. «Ara que encara tenim disponibilitats i uns recursos d’aigua adequats, m’agradaria molt que poguéssim posar en marxa la reutilització de l’aigua per provar-la per quan tinguem un episodi de sequera, que en tindrem, i més val que ens anem preparant».

"L'AIGUA JA ÉS MUNICIPAL"

Simón va assegurar a més que «l’aigua ja és un servei municipal» subjecte a control públic a l’AMB i, en aquest sentit, va declarar que darrere dels moviments d’alguns ajuntaments per la remunicipalització de l’aigua s’hi amaguen «motius ideològics i de control polític». Ho va dir en al·lusió a la recent creació de l’Associació Catalana de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua, promoguda pels consistoris de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

«L’aigua ja és un servei municipal, ja fem el que vosaltres voleu, no confonguem el que és un control públic, que el fa el regulador, amb un control polític», va destacar. Simón opta pel model publico-privat en la prestació del servei de l’aigua perquè considera que és «el que pot garantir millor la seva eficiència».

HISTÒRIA

Notícies relacionades

El president d’Aigües de Barcelona (empresa que aquest 2017 compleix 150 anys) va destacar a més que Agbar està present en 71 països. Simon va recordar així diferents episodis, com la contribució a la construcció de l’Eixample o el moment en què se li va donar la concessió per explotar les aigües del Llobregat (1953). 

Simón va destacar que Agbar no talla «mai» l’aigua a les persones que no la poden pagar. També va reivindicar la creació l’any 2012 del Fons de Solidaritat d’Agbar, destinat a famílies vulnerables. «Des d’aleshores hem concedit ajudes a prop de 17.000 famílies, amb una inversió pròxima als sis milions d’euros», va assegurar. La Fundació Agbar presentarà al mes de juny una acció rellevant en favor de les persones refugiades.

"L'aigua residual està a la porta de les nostres ciutats"

«Els recursos hídrics es veuen afectats per l’escalfament global», va advertir. En els pròxims 20 anys el valor de l’aigua augmentarà molt. «L’aigua residual està a la porta de les nostres ciutats. Reutilitzar-la és convertir-la en aigua potable». Segons ell, és un sistema «perfectament segur» i ja existeix la tecnologia.