Dimissió en la comissió vaticana contra la pederàstia eclesial per les traves de la cúria

Marie Collins presenta la seva renúncia per la "vergonyosa" falta de col·laboració de la Congregació per a la Doctrina de la Fe

És la segona víctima d'abusos que dimiteix de l'organisme creat pel papa Francesc

icoy37500017 marie collins170301173832

icoy37500017 marie collins170301173832 / ALESSANDRO BIANCHI

3
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

ha dimitit la irlandesa Marie Collins, víctima d’abusos sexuals durant la seva infància, a qui el papa Francesc havia nomenat membre de la Comissió de Protecció i Rehabilitació dels Menors, instituïda el 2014. Ho va anunciar ahir la mateixa comissió en un comunicat en què s’afirma que Collins lamenta «la frustració i la falta de cooperació de part d’altres organismes de la cúria romana».

La novetat de la comissió va ser que, per primera vegada, entre els 18 membres hi havia víctimes d’abusos sexuals comesos per religiosos. Ara els membres del grup s’han reduït a 16, després que l’any passat dimitís Peter Saunders, víctima també d’abusos quan era adolescent.

La raó oficial adduïda per Collins és la falta de col·laboració amb aquesta comissió dels organismes de la cúria o govern de la Santa Seu, principalment de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el ministeri vaticà que s’ocupa dels abusos sexuals comesos per clergues. Tots els casos d’abusos del món acaben en aquesta congregació, en què una comissió interna els analitza, i decideix, al final, com s’ha de procedir. Pel que s’ha pogut saber al llarg dels anys, quan l’agressor té més de 80 anys el solen desterrar en algun convent, mentre que la majoria de la resta de casos sol acabar amb la reducció del pederasta a l’estat laic i, segons siguin les lleis dels països, amb una denúncia a les autoritats civils.

Collins va lamentar que «la congregació vaticana ha rebutjat fins i tot fer acusament de recepció de les cartes» que la comissió els dirigeix, i ha sigut particularment dura a l’afirmar que «s’han produït aturades constants dels treballs a causa de la resistència de part d’alguns membres de la cúria vaticana davant la tasca de la comissió» i que «la falta de col·laboració (...) ha sigut vergonyosa».

Collins va explicar que quan la comissió va començar els seus treballs el març del 2014 va quedar «impressionada» pel compromís dels seus col·legues i pel «genuí desig del papa Francesc de comptar amb una assistència per fer front al tema dels abusos sexuals del clero». «Va ser un gest sincer», va afegir.

 No obstant, la dimitida subratlla que «malgrat que el Papa hagi aprovat totes les recomanacions que ha rebut de la comissió, s’han produït obstacles constants per la resistència d’alguns membres de la cúria vaticana». Collins puntualitza que la congregació ha rebutjat, per exemple, una petició de cooperació respecte a un tema fonamental per a la comissió com és «la tutela dels menors». «Ha sigut la gota que ha fet vessar el got», va precisar.

ESCOLTAR LES PREOCUPACIONS / Sean O’Malley, cardenal de Boston i president de la citada comissió, va prometre «escoltar amb atenció les preocupacions que Marie ha volgut compartir amb nosaltres». Ha explicat que el Papa «ha acceptat la dimissió de la senyora Collins amb un apreci profund pel seu treball envers les víctimes i els supervivents dels abusos del clero».

Notícies relacionades

A l’instituir la comissió, Francesc va establir que entre els seus objectius hi havia la proposta d’iniciatives per a la tutela dels menors i també «promoure la responsabilitat de les esglésies locals, unint els seus esforços als de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, per a la protecció de tots els nens i adults vulnerables», cosa que segons Collins no està funcionant.

Sota el mandat de Joan Pau II, el cardenal Joseph Ratzinger, llavors responsable de la Congregació per a Doctrina de la Fe, va suggerir al Papa la creació d’una comissió investigadora sobre els abusos, però va ser rebutjada. Una vegada elegit papa com a Benet XVI, va autoritzar que es destapessin tots els casos i va enviar interventors a nombrosos països. Després d’això es van destituir, en silenci, almenys dues dotzenes de bisbes i molts capellans van ser reduïts a laics. Ratzinger va elaborar noves normes universals per als casos de pederàstia, que ara Francesc ha perfeccionat i fins i tot es poden consultar a la web oficial del Vaticà.