Alts nivells de radiació obliguen a retirar el robot del reactor 2 de Fukushima

A l'exterior els mesuraments no han variat ni s'han detectat noves fugues

1
Es llegeix en minuts

L'operadora de la central nuclear de Fukushima ha difós aquest divendres noves imatges del robot que ha aconseguit introduir dins del seu reactor número 2, robot reactor número 2 on s'han detectat nivells extremadament alts de radiació que han obligat a retirar l'aparell.

El robot, operat per tècnics de Tokyo Electric Power Company (Tepco), va accedir dijous a l'interior del contenidor del reactor després d'un anterior intent fallit, amb la missió d'analitzar l'estat de les instal·lacions i d'apartar obstacles per continuar l'exploració amb un altre autòmat.

No obstant, els operaris van haver de retirar l'aparell abans de cobrir tota la zona prevista degut als altíssims nivells de radiació, estimats per TEPCO al voltant dels 650 sieverts per hora i capaços de fer malbé la seva electrònica, ha informat avui l'empresa en un comunicat.

Aquests nivells "semblen ser més alts de l'esperat", segons Tepco, que ha afegit que és necessari "continuar amb les investigacions" per determinar si l'origen de la radiació és, com se sospita, la presència de combustible fos al fons del contenidor.

L'empresa ha explicat que es tracta d'un nivell molt elevat per haver sigut mesurat per primera vegada molt a prop del nucli del reactor, i ha recalcat que a l'exterior, els nivells de radiació no han variat ni s'han detectat noves fugues.

Una dosi d'un sol sievert al dia pot causar danys greus en la salut humana i fins i tot la mort, per la qual cosa els nivells estimats en aquest punt de l'interior de les instal·lacions nuclears impossibiliten l'accés d'operaris humans.

Els reactors 1, 2 i 3 van patir fusions parcials dels seus nuclis arran del desastre que van originar el terratrèmol i el tsunami del març del 2011, i conèixer l'estat exacte de les barres de combustible radioactiu és fonamental per a la seva manipulació i retirada.

UN ALTRE ROBOT

En el cas de la unitat 2, els tècnics de Tepco creuen que el combustible es va fondre prou per perforar el contenidor de pressió i acumular-se en el fons de la de contenció.

Notícies relacionades

Tepco té previst realitzar més anàlisis i introduir un altre robot per continuar amb l'avaluació del lloc pròximament.

Els alts nivells de radiació en les instal·lacions dificultaran la retirada de les barres de combustible del reactor, un dels passos necessaris per al seu desmantellament, que es calcula que durarà entre 30 i 40 anys.