Nivell mortífer per a un humà

Un robot mesura radiació extrema dins d'un reactor de Fukushima

Aquest fet dificultarà el procés de desmantellament de les instal·lacions de la planta nuclear

La Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) ha assegurat haver detectat uns nivells de radiació rècord en el reactor número dos  de Fukushima Daiichi, afectada pel terratrèmol i posterior tsunami del 2011. / periodico

2
Es llegeix en minuts

L'operadora de la planta nuclear de Fukushima ha estimat un nivell extremadament alt de radioactivitat a dins del seu reactor 2 a partir d'una anàlisi efectuada per un robot, ha confirmat a Efe una portaveu de la companyia.

Aquest fet dificultarà el procés de desmantellament de les seves instal·lacions, segons Tokyo Electric Power Company (Tepco).

L'operadora calcula que es registren uns 530 sieverts de radioactivitat per hora dins del vas de contenció del reactor i just sota el seu nucli, un nivell que seria mortífer per a un humà.

La companyia elèctrica va fer aquesta estimació amb base a l'anàlisi de les imatges obtingudes per un robot, el primer que aconsegueix introduir-se a l'interior del reactor número 2, ha explicat la portaveu.

ELS OPERARIS NO HI PODEN ACCEDIR

Una dosi d'un sol sievert al dia pot causar danys greus en la salut humana i fins i tot la mort, per la qual cosa els nivells estimats en aquest punt de l'interior de les instal·lacions nuclears impossibiliten l'accés d'operaris humans i fins i tot farien malbé aparells electrònics.

Els reactors 1, 2 i 3 van patir fusions parcials dels seus nuclis arran del desastre que va originar el terratrèmol i el tsunami del març del 2011, i conèixer l'estat exacte de les barres de combustible radioactiu és fonamental per a la seva manipulació i retirada.

En el cas de la unitat 2, els tècnics de Tepco creuen que el combustible es va fondre prou per perforar el vas de pressió i acumular-se en el fons de la de contenció.

Se sospita que els residus, una barreja de combustible fos i parts de la capa protectora del nucli que va patir una fusió parcial quan el sistema de refrigeració de les instal·lacions va fallar arran del terratrèmol i tsunami del 2011, poden ser l'origen dels nivells extrems de radiació dins del vas.

Tepco va precisar, no obstant, que no s'han detectat noves fugues de radioactivitat fora del reactor ni confirmat la presència de combustible fos al fons del vas de contenció.

UNA SUBSTÀNCIA FOSCA

Les noves dades arriben pocs dies després que Tepco informés que el vídeo captat pel robot mostrava una substància fosca a sota d'una plataforma metàl·lica que es troba sota el vas de pressió, i que podria procedir de les barres de combustible nuclear.

La companyia té previst realitzar més anàlisis i introduir un altre robot per continuar amb l'avaluació del lloc pròximament.

Notícies relacionades

Els alts nivells de radiació estimats suposen una nova dificultat per retirar les barres de combustible del reactor, un dels passos necessaris per al seu desmantellament, que es calcula que durarà entre 30 i 40 anys, ja que aquestes quantitats impossibiliten l'entrada de personal al recinte.

La crisi atòmica de Fukushima, desencadenada pel terratrèmol i posterior tsunami que van afectar el nord-est de l'arxipèlag japonès, ha sigut el pitjor accident nuclear des del de Txernóbil el 1986.