Interior torna a reclamar un pacte d'Estat contra la violència masclista

El PSOE recrimina al Govern la falta de protecció a les dones que presenten denúncies

El ministre Zoido assegura que s'està cobrint la seguretat de 50.000 afectades

  / AGUSTÍN CATALÁN

 
jgblanco37207399 madrid  08 02 2017  juan ignacio zoido  ministro de interior170208120820

/

3
Es llegeix en minuts

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha instat tots els grups polítics a establir en aquesta legislatura el pacte d'Estat contra la violència masclista, ja que aquesta lluita és una prioritat per al Govern perquè "no hi ha temps per perdre" en la defensa de les víctimes.

El ministre ha comparegut a petició del PSOE per explicar, "davant l'increment del percentatge d'assassinats per violència masclista en què hi havia hagut denúncia prèvia", el funcionament dels procediments de valoració de risc policials i les mesures de protecció en els casos en què s'haguessin acordat.

La diputada socialista Ángeles Álvarez li ha recriminat al ministre que comparegui avui quan la petició es va fer el 2016, i per això ha posat en dubte la seva "preocupació" per les víctimes, que l'any passat van ser 44, dels quals en 16 casos hi havia denúncia, és a dir, en el 36% dels assassinats.

Zoido ha insistit a expressar la seva preocupació i ha dit que "dir el contrari és una falta de lleialtat institucional, que no consentiré".

"La consecució d'un pacte és una obligació inexcusable que tenim tots i que hem d'aconseguir en aquesta legislatura i ho hem de fer", ha dit Zoido, que ha insistit que no es pot perdre més temps, i per això "ha allargat la mà" a qualsevol iniciativa constructiva.

"La consecució d'un pacte és una obligació inexcusable que tenim tots i l'hem d'aconseguir en aquesta legislatura", ha dit Zoido, que ha opinat que exigeix "una cooperació total entre tots els grups parlamentaris i entre les administracions públiques i privades".

A més, pel responsable d'Interior és necessari reforçar la feina en prevenció i educació, facilitar a les víctimes la denúncia, controlar els agressors i dotar les víctimes de més autonomia.

PROTECCIÓ DE 50.000 VÍCTIMES

Ha valorat els nous protocols de valoració del risc de la policia, que funcionen des de l'estiu passat, a través del sistema Viogen, i ha dit que estan realitzant seguiment per donar protecció a més de 50.000 víctimes i en què hi ha 39.117 usuaris habilitats.

El ministre ha destacat que amb aquests nous protocols s'incorpora la participació activa de la víctima en la seva protecció, a través d'un pla de seguretat personalitzat.

En l'àmbit educatiu, ha proposat introduir en el currículum de primària, secundària i batxillerat la prevenció en aquest àmbit "perquè els menors tinguin clar com s'han de comportar".

Zoido ha reiterat que aquest mes de febrer es posa en marxa el sistema que permetrà que les víctimes i els policies que les protegeixen rebin un missatge al mòbil quan el condemnat té un permís penitenciari.

La diputada socialista ha reclamat a Zoido que "insufli més ànima al ministeri en aquestes qüestions" i informi periòdicament de les investigacions sobre assassinats amb resultat de mort en què hi havia denúncia prèvia.

Álvarez ha suggerit al ministre que convidi els portaveus dels partits polítics a conèixer a les dependències policials com es porta a terme el seguiment dels casos a través dels protocols d'avaluació del risc.

Des de Podem, la diputada Sofía Fernández ha lamentat les repercussions de la disminució del 20% del pressupost en la violència masclista i ha dit que amb l'actual es poden construir 8 quilòmetres d'autovia.

El portaveu de Ciutadans, Luis Miguel Salvador, ha recordat a Zoido que demanar un pacte d'Estat no impedeix seguir treballant per reforçar la protecció a les dones que denuncien.

Notícies relacionades

El diputat del PNB Mikel Legarda ha reclamat que s'ha de generar confiança a les víctimes perquè denunciïn, i ha recordat que "hi ha hagut més assassinats de dones, que víctimes del terrorisme d'ETA" en la història de la banda armada.

Si es confirma com a violència de gènere l'últim assassinat ahir a Súria, serien vuit les dones víctimes mortals aquest any, a més de la nena de poc més d'un any que va matar el seu pare al tirar-se per una finestra de l'hospital La Paz, de Madrid.