Una aliança de JxSí i PP salvaria els Maristes de perdre el concert

Nacionalistes i populars evitarien retirar la subvenció al col·legi de les Corts

La resta de forces defensen que la pagui per ocultar la confessió de Benítez

El ’cas Maristes’, un any després. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

L’inspector que es va encarregar de la investigació oberta pel Consorci d’Educació de Barcelona sobre l’actuació dels responsables del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts en el cas dels abusos sexuals confessats per Joaquim Benítez va tancar l’expedient concloent que l’escola havia obrat de manera correcta. I així va donar per tancat l’assumpte.

    

Va ser un informe «gairebé exculpatori», en què només es van tenir en compte les denúncies fetes contra el pederasta el 2011 i el 2013 i «les que afecten un monitor de menjador el 2015», va explicar l’adjunta al Síndic de Greuges en matèria d’infància, Maria Jesús Larios, després de  conèixer les conclusions. «Gairebé no fa menció de per què els Maristes no van aplicar el protocol antiabusos» i «passa totalment per alt la confessió que va realitzar Benítez després de la primera denúncia», va detallar Larios.

  

 Aquell informe, amb el qual va discrepar l’Ajuntament de Barcelona –que forma part del consell de govern del consorci–, és al qual s’acull la Conselleria d’Ensenyament per justificar que no s’adoptessin mesures contra els Maristes. L’escola, mentrestant, segueix rebent fons públics gràcies al concert que té subscrit amb l’Administració.

«ESCARNI INNECESSARI»

Al Parlament, n’hi hauria prou amb una aliança de Junts pel Sí i PP per evitar que els Maristes  perdessin la subvenció. «S’ha de distingir la institució, en aquest cas els Maristes, de l’aberració comesa per una persona», diu Josep Maria Forné, portaveu de JxSí en la comissió d’Educació del Parlament. Sobre com va actuar el col·legi quan va saber dels abusos de Benítez, el diputat Forné advoca per esperar «que es resolgui el procés judicial en curs», però descarta que l’escola perdi el finançament públic que ara rep.

  

 «Aquest és un assumpte ocorregut fa anys i no s’ha de castigar els responsables actuals pel que va passar llavors», afegeix María José García Cuevas, del PP. La retirada del concert seria, segons la diputada popular, «un escarni innecessari».

    

«La falta de col·laboració del centre que, al conèixer els fets no els va posar en coneixement d’Ensenyament ni de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), ni va realitzar cap actuació per saber si hi havia més alumnes afectats, és una mostra clara que no va actuar seguint el principi d’interès superior del nen», sub-

ratlla Esther Niubó, del PSC. La socialista reclama, almenys, revisar el concert educatiu, arran dels «incompliments flagrants que es van cometre».

  

 La CUP ja ha deixat clara en diverses ocasions la seva postura contrària al model que manté les escoles concertades a Catalunya.

Notícies relacionades

  

 Menys contundents es mostren Gemma Lienas, de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), i Sonia Sierra, de Ciutadans, que opten per la prudència sobre si s’ha de seguir sostenint l’escola amb fons públics. Lienas opina, això sí, que se li hauria d’imposar almenys una penalització per no haver comunicat a les autoritats que Benítez va confessar els abusos quan va abandonar el centre el 2011. Sierra vol esperar que els jutges es pronunciïn. 

L'Ajuntament de Barcelona s¡anticipa

El consistori de la capital catalana també es va  anticipar al personar-se, l’abril passat, com a acusació popular en el procés judicial contra Joaquim Benítez. La Generalitat, en canvi, no va confirmar que exercirà com a acusació fins a l’octubre passat, després de rebre el mandat del ple del Parlament, amb el vot de tots   els grups polítics menys de Junts pel Sí.