CAMPANYA DE SACRIFICIS MASSIUS

França gaseja milers d'ànecs per contenir la grip aviària

Les autoritats sanitàries calculen que seran sacrificades gairebé un milió d'aus

La indústria del fuagràs clama pels elevats costos que tindrà la mesura

jjubierre36778587 workers gather ducks to be culled in latrille  france  janua170106135038

jjubierre36778587 workers gather ducks to be culled in latrille france janua170106135038 / REGIS DUVIGNAU

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / PARÍS

Operaris equipats amb màscares i roba de protecció van començar a sacrificar ahir milers d’ànecs criats a l’aire lliure en explotacions del sud-oest de França. El sacrifici massiu ha sigut ordenat com un intent de prevenir la propagació del virus de la grip aviària H5N8, i afectarà, els pròxims dies, prop d’un milió d’aus de 150 municipis francesos. Es tracta d’un microorganisme inofensiu per a la salut humana.

Les autoritats sanitàries calculen que seran més de 800.000 aus, d’un total de 18 milions existents a tot el sud-oest francès, les que se sacrificaran la setmana que ve. Abans d’emprendre aquest dràstic sacrifici massiu, que té caràcter preventiu pel ràpid avanç del virus, els ramaders francesos ja han hagut de matar uns 300.000 animals infectats pel virus de la grip aviària.

La mesura ara adoptada, que es prolongarà fins al 20 de gener, afecta ànecs i oques «en curs», és a dir, animals d’entre tres i 13 setmanes que es crien a l’aire lliure –exposats, per tant, al pas de les aus silvestres que transmeten el virus H5N8– i que encara no han entrat en la fase d’alimentació forçada ('gavage', en francès) a la qual se sotmeten els ànecs en el procés de producció del fuagràs, va precisar el Ministeri d’Agricultura francès. 

Espanya prohibeix la cria a l'aire lliure d'aus de corral

EXPANSIÓ PER EUROPA El virus ha sigut localitzat també a Alemanya, Àustria, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Itàlia, Irlanda, Montenegro, els Països Baixos, Polònia, la República Txeca, Romania , Sèrbia, Suècia, Suïssa i el Regne Unit.

Els sacrificis també exclouen gallines, gallinàcies i cries d’ànecs criats a l’interior de les granges, així com les que segueixen la normativa francesa de bioseguretat.

El virus H5N8 s’estén com la pólvora des de finals de novembre per França, que el qualifica com a «altament patogen». Els departaments més afectats són el de Gers (principal productor de fuagràs del país), el de les Landes i el dels Alts Pirineus, molt pròxims a la frontera espanyola. A més a més, 18 països europeus estan afectats per aquest virus, segons la Plataforma Europea de Vigilància Epidemiològica de Sanitat Animal.

REACCIÓ DE PRODUCTORS

Notícies relacionades

La situació, que la premsa francesa ha descrit com una «hecatombe», ha generat la reacció dels productors i dels defensors dels animals, que dijous passat van protagonitzar una protesta a Auch, la capital històrica de la Gascunya i seu de la Prefectura de Gers.

Desenes de ramaders, recolzats pels caçadors, van denunciar la «mort de la indústria» del fuagràs. L’organització CIFOG, que representa els agricultors i els industrials del sector, «tem fortes pèrdues», del voltant de 75 a 80 milions d’euros. El Govern francès ha informat que els costos del sacrifici aniran a càrrec de les arques públiques.