IDEES PER DISFRUTAR DE LES FESTES

Receptes de plats principals per al menú de Nadal

1
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

CUA DE VACA A LA CULLERA

Ingredients

  • 2 kg de cua de vaca o de bou
  • 100 g de ceba
  • 100 g de pastanagues
  • 100 g de porros
  • 100 g d'api
  • 4 grans d'all
  • 4 cullerades de pinyons (preferentment de Sòria)
  • farina
  • unes branquetes de farigola i romaní
  • un litre i mig de brou de carn
  • 1 litre de vi negre
  • una tassa d'oli d'oliva
  • 2 claus d'olor
  • sal
  • pebre negra del molinet

Preparació

Passem els trossos de cua per farina, els espolsem l'excés de farina i els daurem en una cassola amb oli d'oliva. Salpebrem i reservem. Piquem finament les hortalisses i les daurem amb un altre oli net, les ofeguem i quan agafin color, hi afegim la carn que havíem reservat i ho mullem amb el vi. Una vegada ha començat a bullir i s'ha evaporat l'alcohol, hi afegim el brou de carn, perfumem amb la farigola, el romaní i els claus d'olor.

Tapem la cassola i ho deixem coure a foc baix durant unes dues hores. Retirem la carn de la cassola i colem el suc de cocció. Quan la cua està freda, la desossem i incorporem la seva carn a la salsa colada. L'escalfem, rectifiquem de sal i pebre i ho servim amb els pinyons torrats per sobre.


SALMÓ AMB SALSA NANBAN

Ingredients

  • 600 g de salmó fresc
  • sal
  • farina de blat
  • oli de gira-sol per fregir
  • 3 cebes tendres

Per a la salsa:

  • 4 cullerades de salsa de soja
  • 3 cullerades de vinagre d'arròs
  • 2 cullerades de sake
  • 3 culleradetes rases de sucre
  • mig got de brou 'dashi'
  • mig bitxo sense llavors picat finament (si és fresc millor. S'ha de controlar el nivell de picant)
  • Tots els ingredients de la salsa es poden comprar en botigues de gastronomia japonesa. El brou instantani es diu dashi-no-moto'. També es pot preparar amb alga seca konbu i flocs de bonítol sec ('hana-katsuo').

Preparació

Notícies relacionades

Demanem al peixater que ens talli el salmó en 12 trossos sense treure'ls la pell. Salem cada filet de salmó i els reservem. En un cassó barregem els ingredients líquids i sòlids de la salsa. Ho escalfem fins al punt d'ebullició i ho deixem refredar.

Eixuguem i enfarinem les porcions de salmó, les fregim a 170º en oli abundant, en un wok o a la fregidora. El punt de cocció del salmó s'obté entre els 3 i 4 minuts. Els deixem escórrer sobre paper absorbent. Emplatem el salmó, el napem lleugerament amb la salsa i el decorem amb la ceba tendra tallada fina.