INVESTIGACIÓ PER UNES DONACIONS POLÈMIQUES

El jutge imputa per estafa els pares de Nadia

El magistrat registra el domicili familiar de la nena a la recerca d'expedients mèdics i altres proves

  / ACN / FERRAN GARCIA

 
Imatges de la comissaria de Mossos d’Esquadra de la Seu d’Urgell, on està detingut Fernando Blanco. Imatges de la seva dona, Marga Garau, i del vehicle familiar aparcat davant la comissaria.

/

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de la Seu d’Urgell ha imputat (o ha decidit investigar, segons la nova denominació) els pares de Nadia Nerea, Fernando Blanco i Margalida Garau, per un delicte d’estafa, a l’haver recaptat fons per al tractament de la nena d’11 anys, que té una malaltia rara, fent servir falsedats sobre l’estat de la menor i de les operacions a les quals havia de ser sotmesa. El pare, que va ser detingut dimecres i ahir estava pendent de passar a disposició judicial, ha reconegut ara que va exagerar la història, difosa per diversos mitjans de comunicació, i que no havia portat la nena a Houston (els Estats Units) perquè fos sotmesa a una intervenció, sinó a curanderos.

  

 La mare també va ser arrestada per la policia autonòmica dimecres a la nit. Nadia es va quedar a cura d’una família amiga, fins que la dona va quedar en llibertat al voltant de les cinc de la matinada. Hores abans, els Mossos d’Esquadra, en presència del jutge, van registrar el domicili familiar a Fígols i Alinyà (Alt Urgell).

  

 La inspecció judicial va durar fins a la mitjanit. El magistrat havia requerit en dues ocasions a la família de la menor els expedients mèdics de la petita, que no havien sigut entregats pels progenitors. Un dels objectius del registre era trobar aquests documents i altres proves. El togat també havia demanat el passaport de Nadia per evitar que fos treta del país i dimarts també va ordenar el bloqueig dels comptes corrents.

Associacions sense control

L’Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia i Malalties Rares va ser registrada a Balears. Hi figura com a president el pare de la nena, Fernando Blanco. El seu domicili inicial està a la població mallorquina de Biniali.

MILERS D'EUROS

La quantitat recaptada durant els últims anys per la família, que va registrar el juny de l’any 2009 a Balears una associació amb el nom de la nena i la malaltia que pateix (tricotiodistròfia), és de desenes de milers d’euros. Només en l’última campanya, llançada després de la publicació a 'El Mundo' d’un reportatge, la suma en quatre dies va ser de més de 153.000 euros. Els Mossos, per ordre del jutge, estan rastrejant els comptes corrents per saber la quantitat total. Hi ha plataformes d’afectats que s’estan organitzat per presentar-se com a acusació particular i per reclamar la devolució dels donatius.

    Fonts judicials van explicar ahir a aquest diari que Fernando Blanco passaria a disposició judicial així que els Mossos haguessin finalitzat el seu informe. El termini màxim és de 72 hores des de l’arrest. És a dir, el període expira demà.

Notícies relacionades

    

En un principi, la policia autonòmica, que tenia el manament del jutge per requerir al progenitor de la nena els informes mèdics de la seva filla, no localitzava el pare de Nadia. Quan el va trobar a la Seu d’Urgell, el va detenir. El fiscal en cap de Lleida ha admès que la detenció es va acordar perquè en les últimes 48 hores es desconeixia el parador de Fernando Blanco i públicament havia donat diferents versions del lloc on era.