SOSPITES SOBRE UN PRESUMPTE FRAU

Nadia Nerea, un drama sota sospita

Els Mossos investiguen les donacions recollides per la família d'una nena d'11 anys que té una malaltia rara

El relat dels pares, que han recollit 153.000 euros per al tractament de la menor, conté algunes falsedats

 

  / ACN

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra estan investigant la campanya de donacions protagonitzada per una família que viu a Fígols i Alinyà, al Pirineu de Lleida, per al tractament de Nadia Nerea, la filla d'11 anys que pateix tricotiodistròfia, una rara malaltia d'origen genètic.

Malgrat que el cas de Nadia era conegut des de fa anys, va recobrar actualitat la setmana passada quan el diari 'El Mundo' es va fer ressò que la família necessitava urgentment 140.000 euros per operar la nena a Houston i que el pare patia un càncer de pàncrees. Només en quatre dies es van recaptar 153.000 euros. Després, altres mitjans de comunicació, sobretot programes de televisió, van difondre la història.

La policia catalana ha confirmat que investiga l'origen i el destí de les donacions rebudes per la família en els últims anys en les diverses campanyes efectuades; des de Mallorca, on residia abans la família, fins a les que s'han portat a terme més recentment. Algunes informacions apunten que la xifra recaptada en total arribaria a 1,5 milions d'euros.

Els dubtes sobre la veracitat de la història els van recollir inicialment el blog 'Mala Prensa' i el diari 'Hipertextual' que van assenyalar diverses falsedats en el relat donat pels progenitors a 'El Mundo': des del tractament experimental i costós al qual s'ha de sotmetre la menor, fins al nom i la trajectòria dels especialistes a qui la família diu que ha recorregut. El diari 'El País' s'ha fet també ressò dels fets i ha publicat aquests últims dies diversos reportatges sobre el tema.

El pare de la menor, Fernando Blanco, ha defensat a les xarxes socials la veracitat de la història i assegura que està disposat a tornar els diners a les persones que ho demanin amb el comprovant de la transferència. Ha convocat els mitjans de comunicació per dimecres que ve per donar "les explicacions oportunes i necessàries" sobre el que ha passat, segons recull una nota penjada aquest diumenge a Facebook.

DISCULPES

A l'espera que s'aclareixin els fets, nombrosos periodistes han demanat per endavant disculpes als seus lectors i a la seva audiència després d'haver promogut la campanya sense haver contrastat tota la informació que se'ls donava. El primer ha sigut el periodista del diari 'El Mundo' que va rellançar el cas poc després que la família li demanés la seva ajuda per reunir els 140.000 euros perquè la menor pogués ser operada a Houston.

“Vaig donar per bones diverses dades que Fernando (el pare de la menor) em va explicar i que no vaig comprovar com feia falta: el nom del suposat metge nord-americà, determinats viatges i el verdader grau de malaltia de la nena”, explica el periodista en una nota titulada Disculpes i gràcies, escriu en el seu article Pedro Simón.

Notícies relacionades

Altres periodistes han demanat perdó a través de les xarxes socials per difondre la notícia sense haver-la contrastat. També havien demanat la solidaritat per a Nadia personatges com Belén Esteban o el cantant i músic Alejandro Sanz.

La tricotiodistròfia és una malaltia genètica sense cura i es coneixen un centenar de casos a tot el món. Comporta trastorns com l'envelliment prematur, retard en el desenvolupament físic i mental i problemes mentals, a la pell i oculars, entre altres. Nadia va ser diagnosticada de la malaltia el 2006.