Puigdemont exigeix que les companyies hagin d'informar del tall d'un subministrament bàsic

El president de la Generalitat retreu al Constitucional que hagi tombat la llei catalana contra la pobresa energètica

1
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest dimarts més eines legals perquè les companyies hagin d'informar obligatòriament els ajuntaments o administracions responsables abans de tallar un subministrament bàsic.

Una dona de 81 anys a qui havien tallat el subministrament de llum va morir aquest dilluns a la matinada a casa seva a Reus com a conseqüència d'un incendi provocat per una espelma que feia servir per veure-s'hi. 

"Si aquesta comunicació s'hagués donat en el cas de Reus, és clar que avui no estaríem parlant ni lamentant la mort d'aquesta persona", ha assegurat el cap de l'Executiu català durant la inauguració dels salons iWater i Smart City Expo World Congress.

Notícies relacionades

Puigdemont ha reivindicat que sigui l'administració responsable qui doni o no llum verda al tall d'un subministrament bàsic, i ha rebutjat que es faci quan es tracti de famílies o persones en situació de vulnerabilitat. "És el que el Tribunal Constitucional (TC) no ens deixa fer", ha retret Puigdemont, en referència a la llei de pobresa energètica que va suspendre l'alt tribunal.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ja ha anunciat aquest dimarts que la Generalitat impulsarà un expedient sancionador contra Gas Natural si es demostra que no va aplicar correctament "els protocols" quan va tallar la llum. Baiget ha recordat que la llei 24/2015 obliga les empreses, abans de tallar un subministrament a un client, a informar-ne els serveis socials per saber si l'afectat està en risc d'exclusió. Gas Natural ha replicat a les acusacions que l'àvia no figurava a la llista de clients vulnerables que l'Ajuntament de Reus els havia passat i, per tant, no tenien informació sobre la seva situació.