La punta de l'iceberg: 200 denúncies davant el Govern per talls il·legals de llum

Les entitats denuncien que el cas de Reus s'hauria evitat si les companyies complissin la llei

icoy36062413 pobreza energetica161115173646

icoy36062413 pobreza energetica161115173646 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

L'Agència Catalana del Consum, que depèn de la Conselleria d’Empresa i Coneixement, ha rebut des del mes de desembre passat gairebé 200 denúncies (195) contra les companyies elèctriques per haver realitzat talls de llum sense comprovar abans amb els serveis socials si les famílies estan en situació de vulnerabilitat. María Campuzanoportaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, assegura que les demandes presentades davant Consum són "una quantitat mínima", només la punta de l'iceberg, la qual cosa la porta a afirmar que el succés de Reus -hi va perdre la vida una dona gran que s'il·luminava amb espelmes - "no és un cas aïllat”. “Hi ha hagut un incompliment claríssim de la llei per part de l'empresa subministradora, i la Generalitat no fa res per obligar-les, no té una actitud proactiva”, sentencia.

Campuzano reclama al Govern que realitzi inspeccions d'ofici per a “controlar més la forma d'actuar de les empreses. Les multes per no complir la llei 24/2015 han de ser contundents”. I conclou: “La mort de la velleta es podia haver evitat”. Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, que agrupa 3.000 entitats socials, corrobora aquesta afirmació i assegura: “No tenim cap garantia que no torni a succeir un fet similar ”. La pobresa energètica afecta el 7% dels catalans. 

RETRAT DE LA POBRESA

El succés en el que va perdre la vida una anciana que s'il·luminava amb espelmes perquè li havien tallat la llum es va produir amb prou feines 15 dies després de la cloenda del Congrés de Pobresa Energètica celebrat el 3 i el 4 de novembre a Sabadell (Vallès Occidental). “Allà vam tornar a reclamar que no es tallés el subministrament a les famílies vulnerables”, recorda Illa. El president de l'entitat denuncia que “el que ha passat a Reus és encara més greu si es tenen en compte que han fallat tots els protocols d'actuació. Ningú ha estat a l'alçada. Hi ha hagut irresponsabilitat per part de la companyia i de l'Administració”.  

Illa insisteix que "des de l'aprovació de la llei 24/2015 no es pot tallar el subministrament a vivendes en situació de vulnerabilitat” i recorda que les companyies sempre han negat que tallin la llum. Per a Illa, la dona morta a Reus és la imatge que millor representa la cara de la pobresa energètica: "Una persona gran, pobra i sola”. “Com és possible que ningú comprovés el que succeïa a casa seva?, es pregunta.

Notícies relacionades

Teresa Crespo, presidenta d'Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) reivindica “l'atenció global a les famílies vulnerables i no que hi hagi petites prestacions i a més inconnexes”. Per a Crespo, aquest succés planteja molts dubtes: "Quina alimentació té una persona que porta dos mesos sense llum?" L'anciana morta és, al seu criteri, la viva imatge de la soledat no desitjada que pateixen les persones grans.

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, ha informat que la Generalitat requerirà Gas Natural Fenosa perquè presenti, en el termini de cinc dies, tota la informació sobre l'incendi.