"M'he quedat sense bo social elèctric perquè el meu fill cobra un salari de 136 euros"

Matías González, un veí de Barcelona, va perdre la subvenció quan el xaval va trobar una feina de quatre hores setmanals en un bar

Un dels requisits per cobrar l'ajuda és que tota la família estigui a l'atur

Matías González, deixa de percebre el bo social elèctric, perquè el seu fill té una nòmina de 136 euros mensuals. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Matías González Barquero (Còrdova, 1956) ha constatat, entre sorprès i indignat, el comportament de la seva companyia elèctrica. «M’he quedat sense bo social perquè el meu fill cobra un salari de 136 euros», explica. Aquest aturat formava part del reduïdíssim grup d’afortunats que disfrutava d’un descompte en el rebut de la llum perquè tenia el bo social elèctric. S’estima que tan sols l’obtenen el 20% dels usuaris que hi tenen dret. Les causes són la seva complicada tramitació, la falta d’informació i les restriccions.

A l’agost, el rebut de la llum de la família González va pujar a 27,38 euros i incloïa un descompte de 6,92 euros en concepte de subvenció del bo social elèctric per a famílies vulnerables. Però l’alegria li va durar poc perquè aquell mateix mes va rebre, al seu domicili del districte barceloní de Sant Martí, una carta d’Endesa en què li comunicava que li retirava l’ajuda. El motiu: «La Tresoreria General de la Seguretat Social ens informa que algun membre de la seva unitat familiar no està en situació de desocupació». També li comunicava que davant qualsevol dubte contactés amb l’empresa. En la factura del mes de novembre ja no va aparèixer la rebaixa. Aquest usuari tem que, a més de no tenir aquesta ajuda, arribi el moment d’encendre l’estufa: «La casa és molt freda, tant que hem d’anar amb mantes».

Notícies relacionades

Un dels requisits per tenir bo social elèctric és que tots els membres de la família estiguin a l’atur. I el seu fill, de 21 anys, ha trobat feina. El lloc de treball consisteix a treballar en un bar quatre hores setmanals i cobrar a final de mes 136,03 euros. «¿Com em puc quedar sense bo perquè el meu fill tingui aquest petit salari?», es pregunta l’afectat. «Continuem sent una família sense recursos», afegeix. I fa números: cobra una pensió de 426 euros més els 136,03 del salari del seu fill. De pis de lloguer social en paga 110 i amb el que queda abona els subministraments i l’alimentació. González qüestiona la manera com ha creuat les dades la companyia. «Haurien d’haver mirat el salari que cobrava el meu fill, no només que tenia feina, perquè amb el que cobra ara no en té ni per a les seves despeses», argumenta. Endesa afirma que desconeix el problema d’aquest aturat i també la seva situació. I conclou: «Cada client és un món».

González, que ja havia patit un tall de llum per no pagar tres rebuts, posa a l’altre costat de la balança el funcionament de la companyia Aigües de Barcelona. Amb data del dia 7 d’aquest mes li ha remès una carta informant-lo de la renovació del bo social de l’aigua i argumentant que se li ha concedit «per facilitar l’accés al consum bàsic durant quatre mesos addicionals». L’import de la bonificació serà de 58 euros.