sentència pionera

400 euros de sanció per tuitejar una foto d'altri sense identificar-ne l'autor

La jutge considera que el fet que la imatge aparegués a Google sense firma no és excusa

nnavarro26107637 mas periodico logo twitter161028173216

nnavarro26107637 mas periodico logo twitter161028173216

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Publicar un tuit és gratis, tret que s'hi inclogui una fotografia d'algú altre sense permís i sense identificar-ne el propietari. En aquest cas pot costar no gaire més de 400 euros, encara que la imatge sigui a internet sense firmar i per més que no hi hagi intenció il·lícita. Al pagament d'aquesta quantitat ha sigut condemnat un usuari de València en aplicació de la llei de propietat intel·lectual del 1996.

La sanció és el resultat d'una sentència que obre una àmplia via de reclamacions als fotògrafs, especialment als professionals, ja que qualsevol missatge que inclogui una imatge d'algú altre sense el seu consentiment, i encara més si no se l'identifica com a autor, pot acabar amb una pena semblant.

Periodista de professió, el condemnat va encarregar a 12 persones que triessin la seva 'postal' preferida de la ciutat de València. Un d'ells li va enviar una imatge d'una nevada dels anys 50 del segle passat que va trobar sense firmar a Google. Quan el reportatge es va fer públic, l'autor va llançar per promocionar-lo un missatge en el seu compte públic de Twitter amb un muntatge amb quatre de les fotografies seleccionades, incloent-hi la que ha sigut objecte de judici.

COMUNICACIÓ I DEMANDA

El propietari dels drets d'imatge, fotògraf i fill de l'autor de la 'postal' nadalenca de València, va comunicar la situació tant al periodista, Vicent Molins, com al mitjà de comunicació afectat (Valenciaplaza.com), que van retirar la fotografia i el tuit, encara que posteriorment els va demandar a tots dos. En el cas del diari digital es va acordar una indemnització sense arribar a un judici verbal, que sí que es va celebrar contra el periodista autor del reportatge.

Notícies relacionades

En la sentència, contra la qual no hi ha possibilitat de recurs, la jutge Montserrat Molina assegura que es van vulnerar “els drets de reproducció, distribució i comunicació pública de l'obra” i del propietari a l'incloure-la en el muntatge sense que ho sabés, i també es desprèn un dret moral al no reconèixer l'autoria de la fotografia.

En aquest punt, la magistrada subratlla que la suposada dificultat per saber qui n'era l'autor “no pot ser excusa” per no fer-ho. Tot i així, el tuit hauria pogut sortir més car, perquè la jutge va rebaixar els 1.730 euros que reclamava l'afectat a 435 (335 com a tarifa i 100 per danys morals), atenent al perjudici real causat i tenint en compte que el condemnat no s'adjudicava l'autoria de la fotografia, no tenia cap “intenció il·lícita” i la va esborrar tan bon punt se li va demanar.