10 ANYS DE LA INFRAESTRUCTURA

L'estació de l'AVE a Tarragona creix amb tot en contra

Els alcaldes reclamen un pla director que els permeti regular els usos i serveis de la instal·lació

jjubierre21146847 estacion ave camp de tarragona161030155528

jjubierre21146847 estacion ave camp de tarragona161030155528

3
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

Està situada al mig del no-res, però l’estació de l’AVE Camp de Tarragona (entre la Secuita i Perafort) és la vuitena en nombre de passatgers: 2.000 al dia, 750.000 anuals de mitjana (840.000 l’any passat) i concentra més de 60 trens diaris, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Tarragona presentat en la jornada AVE, llums i ombres fet a la corporació.

El 18 de desembre del 2006, Camp de Tarragona es va posar en marxa amb 10 trens diaris. Gairebé una dècada més tard i després d’haver més que doblat el nombre de passatgers, gairebé tot segueix sent igual de provisional. Fins al punt que no té pla director, l’eina bàsica per regular els usos de la instal·lació, va revelar en el fòrum l’alcalde de la Secuita, Eudald Roca (ERC).

L’estació tarragonina de l’AVE segueix qualificada com a zona de reserva de serveis ferroviaris, per la qual cosa «no hi podria haver cafeteria», retreu Roca. Irregular o no, hi ha bar i es lloguen cotxes. Res més.

Aquesta falta de pla impedeix desenvolupar usos, activitats i serveis dins i fora de l’estació. Tant és així, que continua sense subministrament d’aigua ni d’abocaments, assenyala l’estudi.

ACCESSOS PENDENTS

Situada a 17 quilòmetres de Reus i 12 de Tarragona, segueixen pendents els accessos que guanyarien temps al grapat de carreteres secundàries que s'han de recórrer per arribar-hi.

De carretera a rotonda i de rotonda a carretera, recorden les pantalles que s’han de passar en els videojocs. La impressió es reforça a l’arribar a l’últim vial. Allà s’hi veuen fileres de cotxes aparcats als vorals dels dos costats i, en paral·lel, una fila de gent amb maletes recorrent a peu el quilòmetre que falta fins a l’estació.

L’explicació d’aquesta imatge –«pèssima», recull l’estudi– és que el vial encara és propietat d’Adif. Ningú l’ha recepcionat. És tan terra de ningú –on no entren ni policies, ni grues– que molts aprofiten per aparcar-hi gratis, tot i que també s’hi veuen vidres trencats de finestretes a terra.

LLUITA D'ALCALDES

La Secuita té 1.700 habitants. «Encara que tenim moltes altres prioritats, ens plantegem construir un aparcament de baix cost, ja que cap administració superior fa el pas i això és un perill», argumenta Roca. Afirma que amb l’alcalde de Perafort, Joan Martí (CiU), s’han convertit en experts ferroviaris a força d’estar a sobre de l’estació molt abans que s’inaugurés.

Junts han presentat un contenciós a la Generalitat per no complir, diuen, els acords per crear una àrea metropolitana del taxi després d’una guerra oberta entre els taxistes locals i els d’altres municipis, que reclamen poder carregar passatge. Entenen que les llicències de taxi dels dos municipis no són suficients per a l’estació, però reclamen «igualtat de condicions recíproca».

També junts reclamen una visió «de territori perquè l’estació és de tots», reivindica Martí. L’estudi avala que és així: també dóna servei a l’Alt Penedès i el Garraf i al Baix Maestrat (Castelló). L’alcalde de Perafort encén els llums llargs i assegura que és «la porta d’entrada a Europa, tots els trens bifurquen aquí». Avantatges d’estar a la cruïlla entre la vall de l’Ebre i el pròxim Corredor del Mediterrani. No obstant, Tarragona viu d’esquena a aquesta estació i Reus confia a tenir la seva al sud de l’aeroport.

UNA SOLUCIÓ TÈCNICA

Notícies relacionades

La llegenda assegura que l’estació de l’AVE és a la Secuita per evitar disputes entre Reus i Tarragona. No obstant, en els plans ferroviaris dels anys 90 ni tan sols es contemplava una estació a la província, sinó que se seguia la línia més recta Madrid-Lleida. La va aconseguir el que en aquella època era secretari d’Estat d’Infraestructures, el reusenc Albert Vilalta.

Als alcaldes de l’època, segons es va exposar en les jornades AVE, llums i ombres, no els interessava, més pendents de regionals i rodalies. Avui, la capital ha perdut els Euromed i els Avant, que només paren a Camp de Tarragona i ho faran a Cambrils, a escassos minuts de la platja, quan aviat entri en servei el Corredor del Mediterrani. Reus encara confia en la intermodal al sud de l’aeroport.