INUSUAL PROCÉS JUDICIAL

Quatre persones, al banc dels acusats per intentar comprar un ronyó a un immigrant sense papers

La fiscalia demana penes d'11 i nou anys de presó per als processats per un delicte de trasplantament il·legal

El donant va acceptar, però després es va desdir per por de l'operació i els processats li van donar una pallissa

jcortadellas35779528 barcelona 04 10 2016 sociedad  juicio por el intento de comp161004104708

jcortadellas35779528 barcelona 04 10 2016 sociedad juicio por el intento de comp161004104708

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres membres d'un clan i un còmplice que van intentar comprar un ronyó per 6.000 euros a un immigrant sense papers i sense recursos econòmics s'han assegut aquest dimarts al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona. L'òrgan anava destinat a un d'ells. Quan el donant es va desdir del seu acord davant el temor de les conseqüències de l'operació, la banda el va portar en contra de la seva voluntat a una vivenda, on el van agredir, el van insultar i li van recriminar que no tirés endavant el trasplantament.

La fiscalia imputa a un serbi, dos francesos i un marroquí un delicte de promoció, afavoriment o facilitació de trasplantament il·legal d'òrgans humans aliens, a més d'altres accions delictives, com coaccions i lesions. Per a tres d'ells, l'acusació pública reclama penes d'11 anys de presó, i per al quart, de nou. Els tres principals implicats estan relacionats amb el clan Radosavljevic, al qual la policia vincula amb robatoris en domicilis d'alt nivell econòmic.

Els integrants de l'organització, establerta al sud de Tarragona, no van dubtar a buscar un individu disposat a vendre un ronyó per fer un trasplantament il·legal a un dels seus membres, l'imputat Toni Radosavljevic, a qui a finals d'octubre del 2014 se li va diagnosticar una hipertensió arterial maligna renal i se'l va sotmetre a diàlisi. Per disfrutar de la sanitat pública catalana, segons la fiscalia, es va fer passar pel seu germà, Django, també acusat.

A LA RECERCA DEL DONANT

Després de fer una sèrie de proves clíniques, els metges van determinar que Toni Radosavljevic necessitava un trasplantament de ronyó, i una de les opcions que hi havia era la donació d'una persona. A partir d'aquell moment, aquest investigat i dos membres més del clan Radosavljevic, en col·laboració amb el també processat Ussama al-Khalifi, van idear un pla pel qual pretenien aconseguir la materialització del trasplantament, amb “clar trencament”, segons el fiscal, de la legislació espanyola.

Notícies relacionades

Per fer-ho, van localitzar un immigrant d'origen marroquí sense papers i que subsistia demanant almoina, al qual van oferir 6.000 euros per un dels seus ronyons. Les dues parts van tancar el tracte, i Toni Rdadosavljevic i l'immigrant es van sotmetre a totes les proves i els tractaments que van ser necessaris fins a concloure que era factible portar a terme del trasplantament de ronyó. El donant era presentat com un amic de la família davant les autoritats sanitàries.

No obstant, davant el temor de les conseqüències de l'operació, el donant va decidir no continuar amb els tràmits i va rebutjar l'oferta (quan ja estava en fase d'estudi clínic i a punt de firmar un acord davant notari), motiu pel qual va ser portat el 24 d'abril del 2015 contra la seva voluntat a una vivenda Miami-Platja a Montroig del Camp (Baix Camp), on dos dels processats i durant 15 o 20 minuts li van pegar i el van insultar recriminant-li la seva decisió de no continuar amb el trasplantament. Els acusats van ser detinguts per la Policia Nacional el 27 d'abril del 2015.