Sevilla vota si vol ampliar la durada de la Feria de Abril

L'ajuntament defensa que es tracta d'incrementar l'èxit d'un esdeveniment que mou més de 700 milions d'euros

Els sevillans, majoritàriament a favor, col·lapsen la web municipal el primer dia de consulta popular

lpedragosa15873630 feria abril160919222548 / CRISTINA QUICLER

lpedragosa15873630 feria abril160919222548
Referèndum popular a Sevilla

/

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Una votació massiva que ha col·lapsat els servidors municipals de l'Ajuntament de Sevilla les primeres hores d'aquest dilluns. No obstant, no es tracta de ciutadans farts que busquen solucionar d'una vegada per sempre, i després de dues votacions en sis mesos, la falta de govern. No, els interessos sevillans van per camins més prosaics: l'ampliació dels dies en què se celebra la Feria de Abril. Mig milió de veïns de més de 16 anys i empadronats estan cridats a pronunciar-se sobre si volen que la seva fira se celebri de dissabte a dissabte, en lloc del tradicional inici en dilluns. Una votació que l'ajuntament, governat pel PSOE, defensa al·legant que la importància econòmica de l'esdeveniment es veuria augmentada a l'allargar la celebració aquests dos dies.

La consulta ciutadana, la primera que celebra la ciutat, és telemàtica i es prolongarà durant tota aquesta setmana. No serà fins divendres a la tarda que se sabran els resultats. Encara que no seran vinculants, l'alcalde Juan Espadas ja ha anunciat la seva intenció de doblegar-se a la voluntat dels seus conveïns. Dues són les preguntes que s'han trobat tots aquells que ja han accedit a l'aplicació 'Decide Sevilla'. “¿Està d'acord que la Feria de Abril del 2017 comenci la nit del dissabte 29 d'abril, amb la tradicional il·luminació de la portada, i s'acabi el dissabte 6 de maig a les 24.00 hores amb els focs artificials?”. I la segona: “¿Està d'acord que la Feria de Abril compti sempre amb un dia festiu de caràcter nacional, autonòmic o local?”.

FOMENTA TÒPICS

Encara que la consulta va ser aprovada en ple municipal, l'oposició ha sortit en tromba per carregar contra el que consideren un tema “frívol”, i ha argumentat que hi ha altres assumptes més importants a la ciutat per sotmetre'ls a valoració popular. No ha faltat qui, com Ciutadans, ha lamentat que aquesta mena d'actuacions contribueixen a alimentar el tòpic dels sevillans amants de la festa i vividors. Però l'alcalde es defensa dient que es tracta simplement de la "posada en marxa" d'una aplicació que, en el futur, es pronunciarà sobre altres temes d'interès, de manera que la ciutadania s'hi pugui anar acostumant, i apel·la al tema econòmic. “No m'acomplexa preguntar per un esdeveniment que genera una activitat econòmica de 700 milions d'euros”, repeteix des que a l'abril es va aprovar la consulta.

Fins ara, la Feria de Abril, una celebració reconeguda a tot el món i que atrau milers de persones a la ciutat cada primavera, s'inaugurava amb el tradicional “dilluns de l''alumbrao” o del “pescaíto”, quan s'encenien els fanalets que adornaven els carrers del Real fins diumenge a la nit, en què els focs artificials posaven fi a una setmana de festa. No obstant, la tendència en els últims anys era que molts sevillans ja ocupessin el Real el cap de setmana previ amb l'excusa de fer els últims retocs a les casetes. Els mateixos que el cap de setmana de fira marxaven en pelegrinatge a les platges per recuperar forces i, de passada, fugir de la gent dels pobles i els emigrats que només podien tornar a Sevilla a disfrutar de la fira durant els dies no laborables.

LEGALITZAR UNA REALITAT

Notícies relacionades

Per l'Ajuntament, que no ha fet campanya ni a favor ni en contra, es tracta de “legalitzar una realitat social com és la prefira, perquè tingui tots els serveis”, va assenyalar aquest dilluns Espadas, i aprofitar l'èxit econòmic que reportaria un dia més de celebració, i a sobre en cap de setmana. No és res nou, i ja passa en ciutats com Jerez de la Frontera (Cadis) o Màlaga, on la fira comença un divendres i es prolonga fins al diumenge següent. “És més fàcil organitzar els serveis i l'arribada de turistes que poden triar entre dos caps de setmana”, va insistir, i va ressaltar que “a tots els sevillans que ja disfruten de la fira des de la prefira no els suposaria grans canvis en la seva dinàmica habitual”.

La consulta sobre la fira era aquest dilluns motiu de totes les converses de la ciutat. Més enllà de les possibilitats que dóna tenir “un dia més de festa i conya”, argument recurrent entre els més joves, molts es mostraven esperançats que pogués suposar més llocs de treball, encara que siguin tan precaris com els que es creen durant la cita. Altres assenyalaven que, en realitat, l'ampliació de la fira estava pensada per a “la gent de fora” i no per als sevillans, i lamentaven que es perdi l'exclusivitat de què disfrutaven els socis de les casetes els dies previs. Tampoc faltava qui apuntava amb ironia que “això suposarà que el muntatge comenci abans i la gent segueixi avançant la prefira” al dijous o el divendres.