Segona denúncia en una setmana contra Desokupa

L'observatori Desc interposa una querella criminal pel desallotjament de Can Dimoni

La primera demanda la va presentar una família de Pacs del Penedès divendres passat

 

  / GUILLEM SÀNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / PACS DEL PENEDÉS

L’Observatori Desc ha presentat una querella contra l’empresa Desokupa per la seva actuació en el desallotjament de la casa okupada de Can Dimoni, al barri de Gràcia de Barcelona, el 14 d’abril. És la segona demanda que s’interposa contra aquesta empresa en una setmana.

La denúncia, ha aclarit Irene Escorihuela, la directora d’aquesta plataforma d’entitats en defensa de drets civils, és contra Daniel Estévez –l’empresari d’aquest col·lectiu especialitzat en desnonaments sense ordre judicial de llogaters que ocupen una propietat o han deixat de pagar el lloguer–, dos dels seus treballadors i el propietari de l’empresa Norvet Negotial, que va contractar els serveis de Desokupa.

Escorihuela ha remarcat a aquest diari que els quatre denunciats van cometre «delictes per violació de domicili» i perquè aquell dia van actuar amb «coaccions i amenaces» contra els llogaters. Aquesta querella encara no ha incoat diligències.

Es tracta de la segona denúncia que s’interposa contra Desokupa. El 9 de setembre, una dona que resideix amb la seva filla i la seva mare, i que va estar a punt de ser desnonada de la casa on viuen a Pacs del Penedès, va presentar la primera demanda davant els Mossos d’Esquadra .    

Divendres passat, la Marta (que és com es diu aquesta dona) havia anat «a comprar» amb la Sara, la seva filla de 18 anys, a Vilafranca del Penedès. Va rebre una trucada d’Estévez. El que el director de

Desokupa li va dir llavors per telèfon va ser que no tornés a casa perquè «no la deixarien entrar», havien instal·lat «una alarma» i l’immoble passava a estar vigilat «les 24 hores».

Les dues dones van fer tot al contrari i van tornar immediatament. Allà es van trobar amb quatre treballadors «molt musculosos» davant l’entrada que les filmaven amb el telèfon mòbil. La Sara es va posar a tremolar i la Marta va intentar «sobreposar-se». «És clar que em vaig sentir intimidada», assegura la dona. No obstant, més enllà de l’impacte inicial per aquesta presència, «no hi va haver amenaces per la seva part», reconeix.

FALLIDA FAMILIAR  

La Marta culpa de tot el que ha passat l’empresa Korsal Proyect, que va ser la que va contractar Desokupa. Segons va explicar a aquest diari, la casa la van comprar els seus pares a mitjans dels anys 90. La hipoteca del Banc Sabadell es va ampliar amb Bankia. Finalment, arrossegats per la falllida de l’empresa familiar, van deixar de pagar i els van desnonar quan el seu pare estava ingressat en fase terminal per culpa d’un càncer. La Marta, malgrat el desallotjament, es va tornar a instal·lar a la vivenda poc després. Fa més de cinc anys que ocupa la casa on va créixer.

Notícies relacionades

Korsal Proyect, que va acabar comprant la propietat, va contractar l’empresa Desokupa per fer-les fora a totes tres definitivament. El 9 de setembre ho van impedir els Mossos d’Esquadra. Els policies van obligar els propietaris a tornar les claus a la Marta i van informar la dona que podia denunciar-los per violar el seu domicili. Ho va fer i va incloure a la demanda els treballadors de Desokupa. 

Estévez no ha volgut fer declaracions a aquest diari però sí que ha subratllat que ni ell ni cap dels seus treballadors van arribar a entrar al domicili. H