LIMITACIONS A LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Facebook rectifica després de vetar la icònica foto de la nena del napalm de Vietnam

La xarxa social havia censurat la imatge perquè la víctima hi apareix sense roba

La companyia de Zuckergerg va esborrar també les crítiques de la primera ministra noruega a la prohibició

cjane35443658 file   this is a  june 8  1972 file photo of south vietnames160909164914

cjane35443658 file this is a june 8 1972 file photo of south vietnames160909164914 / Nick Ut

2
Es llegeix en minuts

La xarxa social Facebook es va veure obligada a rectificar ahir després de l’enorme enrenou causat per la seva decisió de prohibir la publicació de 'La nena del napalm', la icònica fotografia captada el 1972 durant la guerra del Vietnam, en què es veu una nena corrent despullada després d’un bombardeig amb aquesta arma química per part de les forces dels EUA.

  

 Diversos membres del Govern noruec, inclosa la primera ministra, havien expressat queixes per l’actitud de la xarxa social, que emparant-se en el fet que la publicació de nus contravé les seves normes havia tancat fa uns dies el compte de l’escriptor noruec Tom Egeland per difondre a la seva pàgina la imatge. El fet va motivar que altres persones i diversos mitjans seguissin l’exemple d’Egeland, inclòs el principal diari noruec, 'Aftenposten', però també van ser comminats per Facebook a retirar la imatge.

    

«Facebook comet un error censurant fotos així. Parlem d’una imatge que ha contribuït a la història universal, la d’una nena terroritzada que fuig de la guerra», va escriure ahir al seu compte en aquesta xarxa social la primera ministra, Erna Solberg, que va reproduir a més la mítica fotografia del reporter Nick Ut.

  

ESBORRAT EL COMENTARI DE LA MINISTRA 

La xarxa social utilitza algoritmes de reconeixement d’imatge i llenguatge per vetar contingut que considera inapropiat, com llenguatge violent o nus. Fotos de lactància o de dones amb quimioteràpia també s’han vetat. Solberg va elogiar la lluita de Facebook i altres mitjans contra les imatges i continguts violents, sobretot relacionats amb nens, però va criticar que se «censurin» fotos com la d’Ut i va dir que actes així contribueixen a «limitar la llibertat d’expressió». El comentari de la primera ministra noruega amb la foto d’Ut va ser eliminat per Facebook hores després, un fet que va denunciar Solberg en aquest mateix mitjà, tornant a publicar aquesta i altres imatges històriques.     

Al final, les crítiques rebudes van acabar fent efecte en els responsables de la xarxa social. «Una imatge d’una nena despullada normalment violaria les nostres normes i en alguns països fins i tot podria ser qualificada de pornografia infantil», va explicar la companyia de Mark Zuckerberg en un comunicat, i va afegir: «A causa del seu estatus com a imatge icònica d’importància històrica, el valor de permetre que es comparteixi supera el valor de protegir la comunitat eliminant-la, així que hem decidit readmetre la imatge a Facebook on som conscients que ha sigut eliminada».

  

El rotatiu 'Aftenposten' havia dedicat tota la seva portada al tema, i a més de reproduir la foto, incloïa una carta oberta del seu redactor en cap, Espen Egil Hansen, a Zuckerberg en què assenyalava que el diari no eliminaria de la seva pàgina a Facebook la foto. 

Notícies relacionades

    

Facebook ja té posada una altra demanda a França per un usuari a qui se li va censurar una foto del quadro 'L’origen del món', de Gustave Courbet, que reprodueix un pubis femení. A principis d’any, una diputada danesa es va queixar de no haver pogut publicar una foto de l’estàtua de 'La Sireneta' de Copenhaguen per «implicacions sexuals».