La policia busca el piròman autor de l'incendi de Xàbia

Els bombers aconsegueixen controlar les flames que han arrasat més de 800 hectàrees de parc natural

cjane35398339 firefighters walk along a path in a burnt area near the span160906101441

cjane35398339 firefighters walk along a path in a burnt area near the span160906101441 / MANUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil busquen aquest dimarts el piròman sospitós d'haver provocat l'incendi que ha arrasat més de 800 hectàrees a Xàbia (Marina Alta) des de diumenge passat. 

Els investigadors apunten a una mà criminal perquè el foc presentava diversos focus i en van anar apareixent de nous a mesura que aconseguien ser controlats els petits. Les flames han cremat part del parc natural de la Granadella, així com nombroses cases en urbanitzacions veïnes. Fins a 14 nuclis de cases han hagut de ser desallotjats.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va qualificar aquest dilluns l'incendi de "terrorisme mediambiental" que va "més enllà" de posar en risc el patrimoni perquè "atempta contra les persones". Segons ell, ha de tenir la resposta "més potent, clara i rotunda" de la ciutadania "i de les institucions".

El director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències valenciana, José Maria Ángel, ha precisat que es tracta d'una tipologia d'incendi "molt fort" amb unes càrregues "de combustible increïbles" i que per això "és necessària aquesta coordinació" entre el Consorci provincial de bombers d'Alacant, de València, de la Generalitat, de la UME i del Ministeri d'Agricultura, Medi Ambient i Alimentació (MAGRAMA).

Aquest dimarts, la majoria dels 1.400 desallotjats han pogut tornar a casa seva a Benitatxell i Xàbia.

Notícies relacionades

Aquest foc ha devorat sòl tant urbà (d'una vintena d'urbanitzacions dels dos pobles) com rústic d'alt valor, especialment al paratge protegit de la Granadella.

Durant la matinada passada han operat en aquesta zona sis dotacions del Consorci Provincial de Bombers, cinc unitats dels bombers forestals de la Generalitat Valenciana i quatre autobombes amb quatre brigades més, així com tres caps de dotació, una cisterna i dues seccions de la Unitat Militar d'Emergències (UME).