Un incendi intencionat obliga a evacuar 1.400 persones a Xàbia

Les flames, que han arrasat més de 300 hectàrees, afecten el parc natural de la Granadella i han cremat diverses cases

Un canvi en la direcció del vent ha acostat les flames a les vivendes de les urbanitzacions. / AP / ALBERTO SAIZ

Un canvi en la direcció del vent ha acostat les flames a les vivendes de les urbanitzacions.
icoy35393574 gra239 benitatxell  alicante  comunitat valenciana   05 09 2160905200330
icoy35393734 two men look at a wildfire from a swimming pool as it burns 160905200353
icoy35395624 an aircraft drops water as spanish firefighters try to extin160905200313

/

2
Es llegeix en minuts

L'incendi que ha obligat a desallotjar unes 1.400 persones de les seves vivendes a Xàbia (Alacant) ha sigut, segons tots els indicis, intencionat. "Totes les evidències apunten a un piròman", ha assenyalat el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, que ha afegit: "He de contenir-me en adjectius a aquest terrorisme mediambiental que no només posa en risc el patrimoni natural sinó també persones".

Més de 1.400 persones continuen desallotjades de les seves vivendes a Xàbia com a conseqüència de l'incendi declarat diumenge a Benitatxell, que ha calcinat 319 hectàrees i ha obligat a desallotjar 16 urbanitzacions. 

L'incendi es va declarar aquest diumenge a mitja tarda a la zona del mirador Cimeres del Sol i va obligar a mobilitzar dos mitjans aeris i bombers del Consorci. A mitja tarda, s'havien retirat ja els aeris, encara que van tornar a reincorporar-se altres sis per una possible reproducció. A última hora de diumenge ja afectava, al terme municipal de Xàbia, al parc natural de la Granadella

AFECTATS DIVERSOS XALETS

Els bombers treballen en la hipòtesi que el foc fos provocat. Segons el delegat del Govern a Alacant, han aparegut quatre possibles focus. Segons Emergències de la Generalitat Valencianes, les 319 hectàrees calcinades per les flames són tant de terreny urbà com forestal, segons un primer perímetre estimat de la zona incendiada.

Les flames han afectat aquest dilluns a la tarda diversos xalets d'una urbanització del terme de Benitatxell (Alacant) que havia sigut evacuada feia unes hores, després que l'incendi declarat en aquesta zona i a Xàbia, que ha causat el desallotjament de més d'un miler de persones, es revifés pel canvi del vent.

Emergències de la Generalitat Valenciana ha assenyalat que les flames han afectat almenys part d'algunes vivendes situades a la part alta de la urbanització i que es treballa per evitar que el foc es propagui a la resta.

L'incendi forestal de Benitatxell i Xàbia, que es va iniciar ahir, ha comptat amb quatre focus i, segons tots els indicis, són producte de l'acció d'un piròman, segons ha confirmat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. 

Puig ha lamentat que "un desgraciat, un malnascut" aprofités les males condicions climatològiques d'ahir per provocar l'incendi i causar "un dany enorme a moltes persones". El president ha valorat que "han fet un treball enorme les més de tres-centes persones que han estat aquesta nit lluitant contra el foc en les condicions tan difícils", amb més de 30 graus, una humitat per sota del 30% i vent de l'est de 30 quilòmetres per hora.

"El que em preocupa sobretot són les vides humanes, els bombers, els que lluiten contra el foc i la seguretat de tots els ciutadans", ha acabat dient.

TANCADES DIVERSES CARRETERES

Notícies relacionades

Les  flames han obligat a tallar diverses carreteres. Les 14 urbanitzacions desallotjades són: Viles del Vent, Cansalades Park, Vall del sol, Toscal, Entrepinos, Cap Martí, Costa Nova, La Guàrdia Park, Adsubia-Toscamar, La Colina, La Finca, Alts de Cabanes, Rebaldí i part de la Granadella.

A l'IES Antoni Llidó i al Col·legi Santa Maria Magdalena hi ha unes 270 persones, encara que segons han indicat des del consistori, molts estan traslladant-se a casa de familiars i amics. A Benitatxell, on es va originar l'incendi, hi ha altres 85 persones acollides.

Temes:

Incendis