Mor Ariana Benede, l'"ànima" del Clínic en la lluita contra la leucèmia

La jove de 18 anys havia impulsat un projecte per portar a Espanya el tractament CART

La lluita d'ella i de la seva família han acostat molt una teràpia que multiplica l'esperança d'aquests pacients

abertran32723500 barcelona  barcelon s  09 02 2016  sociedad  repor160209140456

abertran32723500 barcelona barcelon s 09 02 2016 sociedad repor160209140456 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

Ariana Benede va morir aquest divendres a la tarda, segons un comunicat publicat al portal de la iniciativa que ella havia impulsat per finançar un nou tractament contra la leucèmia aguda linfoblàstica.

En el beu missatge es recorda que tant ella com la seva família “eren l'ànima” de l'anomenat Projecte Ari que pretén portar a l'Hospital Clínic de Barcelona la teràpia CART, un mètode per combatre aquesta malaltia que ja s'aplica als Estats Units però que encara no ha arribat a Espanya.

Ariana va ser diagnosticada amb 13 anys i durant els últims cinc no solament ha conviscut amb aquesta greu malaltia sinó que també ha sigut capaç de convertir el seu cas en una causa perquè totes les persones que hagin d'afrontar el mateix que ella puguin fer-ho amb les màximes garanties.

El tractament CART consisteix a extreure les defenses naturals de l'organisme -els limfòcits-, modificar-los al laboratori i reintroduir-los al cos del pacient perquè siguin capaços de destruir amb més precisió les cèl·lules cancerígenes.

Els resultats mèdics obtinguts als Estats Units han demostrat que aquesta teràpia resulta efectiva en un 85% dels pacients joves i en un 50% dels més adults. Unes xifres extraordinàries que van fer que Ari i la seva mare, Àngela Jover, es preguntessin per què no acabava d'arribar a Espanya. Faltaven diners i això és una cosa que el Projecte Ari es va proposar solucionar.

Notícies relacionades

El febrer d'aquest any, els investigadors del Clínic van informar que ja s'havia aconseguit desenvolupar el tractament al marge de les farmacèutiques. "En els últims anys, hem aconseguit acabar la part preclínica i ara crec que en menys de sis mesos serem capaços d'admnistrar-lo als pacients", va avançar el doctor Álvaro Urbano, director de l'Institut d'Hematologia i Oncologia del Clínic

El compte de Twitter @ProjecteAri recull l'espectacular tasca de divulgació i finançament que ha realitzat fins ara aquesta iniciativa. El 12 d'agost a través d'aquí s'informava que ja s'havien recollit més de 500.000 euros i que se superava l'equador.