UNA ENTITAT D'HORTA-GUINARDÓ

Criança sostenible

Mama G promou una maternitat en col·laboració amb famílies veïnes - L'associació estimula l'intercanvi entre els seus socis i organitza tallers lúdics i de creixement personal

La seu 8 Mares i nens, al local de Mama G al Guinardó.

La seu 8 Mares i nens, al local de Mama G al Guinardó. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Impulsar l'educació lliure al barri i crear una comunitat de mares que s'ajudin mútuament en una criança acompanyada va ser l'impuls que va portar tres mares veïnes del Guinardó a posar en marxa l'associació Mama G. Ho van fer sota el paraigua d'una altra iniciativa veïnal del districte, la cooperativa cultural Rocaguinarda (Xiprer, 13), una llibreria de comerç just i on realitzen tallers. Allà va néixer Mama G.

«La idea era criar els fills fent tribu i donant prioritat a l'atenció a les emocions», explica Gemma Martínez, una de les mares -n'hi ha quatre i un pare- de l'actual junta de Mama G. «Avui dia, i sobretot a la ciutat, les mares no tenim referències de criança pròxima, d'una germana, tia o àvia. I moltes dones poden sentir-se soles els primers anys de maternitat», afegeix Cristina Alier, una altra mare de la junta.

Alternatives educatives

Donar a conèixer sistemes educatius diferents dels tradicionals, com el de l'Escola Congrés-Indians, on els pares participen de forma activa en el dia a dia del centre, per exemple, és un dels objectius del col·lectiu de mares que va anar creixent i va obrir el seu local al Guinardó. «Fem els tallers i les activitats amb nens els pares dels quals opten per no portar-los a la guarderia», detalla Gemma Martínez. «Organitzem un calendari de torns per a l'acompanyament i sessions de joc i aprenentatge amb els nens. De les 95 famílies sòcies de Mama G, 27 estem connectades a través de WhatsApp per agilitzar-ho», afegeix Martínez, que ofereix tallers de música setmanals. «També fem classes de psicomotricitat, sessions de contacontes i sortides a les biblioteques d'aquest o d'altres barris», declara Cristina Alier.

El local de Mama G està ubicat al davant del parc infantil que hi ha a l'entrada del Casal d'Entitats Mas Guinardó. «Les criatures de Mama G hi poden jugar, acompanyades per pares de l'associació», diu Gemma Martínez.

Notícies relacionades

«Per a nosaltres ha sigut com trobar una família al barri», expressa Martí Camprodon, un dels pares més implicats en les activitats del col·lectiu. «Vam arribar al barri ara fa dos anys i ja buscàvem alguna cosa semblant, perquè la meva dona i jo, que som professors, hem compartit la baixa de maternitat i paternitat. Tenir el grup de mares i pares tan a prop i actiu ha sigut magnífic», diu Camprodon, que va activar un curs de música i cançons per a nadons i per a nens. «Cada pare o mare ofereix una activitat. D'homes cada vegada n'hi ha més, fins i tot ja tenen el seu propi grup, Papa G, a WhatsApp», explica Martínez.

El col·lectiu promou també el comerç just i l'intercanvi com a fórmula d'enriquiment sostenible a nivell veïnal. Col·labora amb entitats del barri i recicla roba de nens i adults i articles per a la criança del nadó perquè els socis, que paguen una quota anual de 30 euros, per un preu simbòlic, ho puguin seguir utilitzant. El col·lectiu té fins i tot moneda pròpia i disfruta de descomptes en botigues. Amb 50 gests (nom de la seva moneda), paguen a la persona que neteja el local, una mare que amb això pot adquirir roba per a ella o per a la seva família.