ALERTA ALIMENTÀRIA

Els microplàstics ingerits per peixos i mariscos, nova amenaça per a la salut humana

Greenpeace alerta d'una "bomba de rellotgeria tòxica" en espècies comercials

Alguns cosmètics i detergents contenen esferes plàstiques microscòpiques que els ecologistes demanen prohibir

Per la recollida de firmes a favor de la prohibició dels microplàstics. / GREENPEACE

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

L'organització ecologista Greenpeace ha alertat aquest dijous del perill potencial creixent que comporta l'entrada en la cadena alimentària humana de petites porcions de plàstic, els denominats microplàstics, a través del consum de peixos i mariscos que els han incorporat al seu organisme al mar. Diversos estudis científics publicats en els últims anys i recopilats ara en un informe per Greenpeace revelen la presència d'aquest material perjudicial per a la salut humana fins en 170 espècies marines, entre les quals figuren els musclos, les ostres, la tonyina i el verat.

Notícies relacionades

Els microplàstics tenen una mida inferior als cinc mil·límetres, però en alguns casos són microscòpics, és a dir, invisibles a l'ull humà. Poden procedir tant de la descomposició d'envasos o altres plàstics més grans, com d'unes microesferes que s'utilitzen en productes cosmètics, abrasius industrials o detergents per a rentavaixella. Als Estats Units les microesferes ja han sigut prohibides, mentre que altres països occidentals com el Regne Unit, Austràlia i França s'ho estan plantejant, però a Espanya ni tan sols s'ha obert el debat, segons denuncia Greenpeace.

"Els oceans s'estan convertint en l'abocador del plàstic que inunda la societat actual. Uns 8 milions de tones de plàstic entren als nostres oceans cada any, i ja sigui en forma de microesferes o d'envasos de plàstic, la ciència ens demostra que s'estan incorporant a la cadena tròfica. És un bomba de rellotgeria tòxica", ha alertat Elvira Jiménez, responsable d'oceans de Greenpeace, que també ha anunciat la posada en marxa de la campanya 'Millor sense plàstics' que la seva organització portarà a terme durant les dues pròximes setmanes.

Temes:

Alimentació