DECISIÓ JUDICIAL

Processats per agressió sexual els cinc empresonats per violació als Sanfermines

Els agressors estan acusats d'abusar d'una noia de 18 anys que estava sola durant les festes

3
Es llegeix en minuts

El jutge ha processat per cinc delictes d'agressió sexual i un delicte de robatori amb violència o intimidació els cinc empresonats per la suposada violació "en grup" d'una noia de 18 anys el 7 de juliol, dia gran dels Sanfermines, a Pamplona.

El magistrat prendrà declaració el 2 de setembre als processats, entre ells un militar i un guàrdia civil que ha sigut apartat del servei, pel sistema de videoconferència des dels respectius centres penitenciaris, ha anunciat avui en un comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Navarra.

En l'ordre de processament, que pot ser recorreguda davant l'Audiència de Navarra, el titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Pamplona imposa als cinc encausats una fiança de 500.000 euros, adequada, sense perjudici de la seva determinació final, a les circumstàncies d'"uns fets d'extrema gravetat, executats en grup i de manera reiterada, amb múltiples penetracions".

SUPERIORITAT FÍSICA

Segons relata la resolució, cap a les tres de la matinada del 7 de juliol el processat J. A. P. M. va iniciar una conversa amb la noia a la plaça del Castillo, abans que ell i els seus quatre amics -J. E. D., A. J. C. E., A. M. G. E. i A. B. F.- l'acompanyessin cap al cotxe on ella tenia la intenció de dormir.

En el camí, aprofitant que una veïna acabava d'obrir el portal número 5 del carrer Paulino Caballero, J. A. P. M. va mantenir sense tancar la porta exterior, van agafar la noia pels canells i la van obligar a entrar, i la van envoltar. Valent-se de la seva superioritat física i de la impossibilitat de la noia per demanar auxili o oposar-se a les seves pretensions, la van subjectar i la van obligar a realitzar diversos actes sexuals.

Els processats "fins i tot s'animaven entre si" esperant i reclamant el torn, mentre A. M. G. E. "gravava a més amb el seu telèfon mòbil els fets amb el consentiment dels altres, que es van dirigir en diverses ocasions a la càmera".

IDENTIFICACIÓ

Després es van apoderar del telèfon mòbil que la víctima portava a la ronyonera i van abandonar el portal, on van deixar dues targetes de memòria del telèfon i la funda. Quan es va poder vestir, la noia va sortir a l'exterior i es va posar a plorar fins que dos desconeguts la van atendre i van trucar a la policia quan ella els va dir que havia sigut agredida sexualment.

La víctima va explicar el que havia passat als agents de la Policia Municipal, als quals va donar les dades identificatives dels autors, cosa que va permetre la seva localització unes hores després a la plaça de toros, al final de l''encierro', i la seva detenció.

El jutge considera que aquests fets estan tipificats al Codi Penal com a cinc delictes d'agressió sexual amb penetració o violació en què apareixen com a autors els cinc processats "cada un en relació amb l'executat personalment i com a cooperadors necessaris respecte als executats per la resta", així com d'un delicte de robatori amb violència o intimidació.

AGREUJANTS

En els fets, que es van executar de forma col·lectiva, concorren, segons el magistrat, tres circumstàncies agreujants, entre elles un tracte degradant o vexatori, ja que en la gravació s'aprecia "com els processats se'n reien de la víctima", a més que segons la seva opinió el mer fet de la gravació és "una vexació addicional".

Notícies relacionades

L'actuació conjunta de diverses persones i el fet que la víctima "era especialment vulnerable, tractant-se d'una noia de divuit anys que estava sola" també han sigut considerades pel jutge com a agreujants.

El magistrat afegeix que "en cap cas" es pot apreciar cap consentiment de la víctima quan, en canvi, la gravació posa de manifest una dinàmica dels fets incompatible amb l'acceptació o tolerància dels actes d'accés carnal executats sobre ella, "en un evident abús d'una situació de superioritat física".