"Que la noia entre gratis a la disco mentre que el noi paga entrada ja ho diu tot"

Èrica Gálvez, una jove de 23 anys, denuncia l'assetjament que pateixen les noies quan surten de festa

Seduccions que són assetjament. Piropos que són assalts. Insults sexistes. Comentaris masclistes. Al carrer. A la feina. A la pista esportiva. A la discoteca. A la festa major. En una excursió. Les dones viuen cada dia una llarga llista d’agressions masclistes. Quatre dones expliquen algunes de les seves experiències.

sp1b9066

sp1b9066 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
MIRIAM GARCÉS / BARCELONA

Una discoteca plena de joves passant-s’ho bé és una imatge habitual de cap de setmana. Però, per desgràcia, no tot és diversió per a les noies, que quan només pretenen passar una bona nit també pateixen el masclisme sempre present en el món de l’oci. Un cas entre molts és el de l’Èrica Gálvez, una noia de 23 anys que pateix de manera habitual l’assetjament dels nois les nits de festa: tocaments, mirades lascives i paraules pujades de to. Hi ha una situació que recorda com la més «esperpèntica»: una amenaça per negar-se a deixar que la toquessin.

L’Èrica havia sortit a divertir-se amb una amiga un cap de setmana com qualsevol altre, en un local on van habitualment, i es disposava a demanar a la barra la primera beguda de la nit. «Mentre esperava, vaig notar que un noi em tocava el cul i de seguida se’m tirava a sobre, per la qual cosa li vaig donar un cop a la mà perquè s’apartés», recorda la noia. Lluny d’acovardir-se, l’assetjador la va amenaçar. «Davant el meu gest de rebuig, el noi em va acorralar amb el seu amic i em van dir que anés alerta, que si volien em podien partir la cara», afegeix.

COSIFICACIÓ DE LA DONA / L’Èrica opina que el problema comença en el propi model de discoteca, que incita a la cosificació de la dona. «Que la noia hi entre gratis mentre que el noi paga entrada ja ho diu tot; és una discriminació positiva que l’únic que fa és utilitzar-nos com a reclam per als homes, ens llancen als lleons», denuncia.

Notícies relacionades

A això hi suma les excuses que de manera repetida es fan servir com a justificació dels abusos sexuals: «Com anem vestides o si hem begut no ha de justificar mai una agressió sexual, i encara menys utilitzar-ho per culpabilitzar-ne la dona en comptes de l’home».

Per evitar el masclisme que les dones pateixen cada dia, L’Èrica considera que la clau es troba a educar de manera adequada els nens i els joves: «Les nostres àvies, i fins i tot en alguns casos les nostres mares, han crescut amb el masclisme de la imatge de dona submisa. Però encara som a temps de fer que les noves generacions creixin lliures d’aquests tòpics». De totes maneres, l’Èrica accepta resignada que encara som lluny, quan es produeixen casos d’abusos i violacions com els dels Sanfermines o en algunes festes dels barris de Barcelona. «S’ha de mantenir un nivell més alt de conscienciació, no només en campanyes per a festes concretes com aquestes, sinó de manera continuada i mitjançant polítiques reals d’igualtat», conclou la noia.